Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może i jest w tym racja ze najpierw kamienie a później piasek po to by Ryby nie podkopały kamieni i się nie przemieściły ale to największe znaczenie ma gdy ktoś ma duże i bardzo ciężkie kamienie a piaskowiec jest znacznie lżejszy i "miekki" wiec myślę że nie powinno być problemu z tym u mnie jeżeli ułoże je na piasku. Co do tła to nie chce tła strukturalnego i chce zobaczyć jak to będzie wyglądać na tle tej ściany z kamienia po zalaniu wodą.  Jeśli nie będzie mi się podobać wtedy tylna szyba zostanie od zewnątrz oklejona czarna folia. 

Opublikowano

Co do ukladania kamieni na piasku moim zdaniem to nie tylko chodzi o to ze pyski podkopią i ze zaraz cos bedzie ze szkłem bo sie przewroca i porysuje. Ja miałem dane ozdoby ceramiczne naa piasku i tylko sie wkurzałem bo co chwile miały je podkopane i wszystko stało nie po mojej myśli, poprzewracane i przesunięte.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
59 minut temu, maruda123 napisał:

Co do ukladania kamieni na piasku moim zdaniem to nie tylko chodzi o to ze pyski podkopią i ze zaraz cos bedzie ze szkłem bo sie przewroca i porysuje

...generalnie jest bezpieczniej kiedy kamienie stoją na podkładce a potem  dopiero jest piasek. Ja mam prawie wszystkie kamienie ustawione na piasku ( oprócz jednego) a to dlatego ,że nie mam piramid a kamienie mają szerokie podstawy i nie ma obawy ,że po podkopaniu się przewrócą. Natomiast zaletą tego jest to ,że same robią sobie świetne kryjówki pod nimi. Ma być po prostu bezpiecznie.

Opublikowano
4 godziny temu, cinekdrago napisał:

to największe znaczenie ma gdy ktoś ma duże i bardzo ciężkie kamienie a piaskowiec jest znacznie lżejszy i "miekki" wiec myślę że nie powinno być problemu z tym u mnie jeżeli ułoże je na piasku.

cinek młodzianku :Draczej słuchaj koleżeństwa bo miękkie bezpieczne kamienie są tylko z gąbki - każdy kamień nawet nasiąknięty wodą bardzo ciężki wtedy piaskowiec potrafi zarysować szybę i każdy jak jest duży, a ryby go podkopią może stłuc szybę.

Zaczynasz od d.. strony od wsypania piasku ( nie wiem czy płukanego i za drobnej frakcji ) i wyboru obsady .

Kup w AGD takie plastikowe kratki do zlewozmywaka rozgarnij ten zalany już piasek w miejscach gdzie planujesz ten piaskowiec ustawić i na tych kratkach ustaw kamienie i zasyp na powrót piaskiem, wypoziomuj baniak z szafką i lej wodę.

Opublikowano

Cześć Cinek , ale dostaniesz zje...ki jak się spotkamy - mówiłem o pcv , mówiłem o kolejności (pcv-kamole-piach) , więc Słuchaj Kolegów i wyciągaj ten piach (który jak Sam mówisz nie bardzo Ci sie widzi) dawaj PCV na dno , potem kamienie i podjedź do mnie po naturalny piach kwarcowy (ten co Ci pokazywałem w workach) :)

Opublikowano

Szkoda mi wywalić piasek za który dałem 150 zł a na dno przed zasypaniem piaskiem dałem taki podkład groby z pianki pod akwarium a tam gdzie będę układał kamienie żaden problem dokopać się do dna i ułożyć kamień na piance:) jutro jadę do Bolesławca po większe głazy piaskowca.

Opublikowano

Zrobiłem próbę jak to będzie wyglądać z tym piaskiem i tym piaskowcem który miałem i pomimo że jest jeszcze mnóstwo bombelkow powietrza i woda mętna to wygląda to bardzo fajnie moim zdaniem. Będzie znacznie lepiej jak jutro przywiozę dużo większe kamienie :)

2016-10-17 11.16.52.jpg

2016-10-17 11.15.50.jpg

Opublikowano (edytowane)

Bardzo ryzykowna konstrukcja. Ruch wody może poskładać Ci to jak domek z kart. Kup bryły, nie takie płaskie kamienie. Tych płaskich możesz ew. użyć jako przykrycie groty, chociaż może to wyglądać sztucznie.

Edytowane przez pozner
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Również sugeruje tobie zakupić bryły,gdzie z nich ułożysz coś bardziej naturalnego...

Celuj w przykładowo takie bryły,w fotkach chodzi mi o kształt 

HurtowniaKamienia_087-1024x682.jpg

369034755_1_644x461_kamien-ogrodowy-skal

Z11554941421609.jpg

No i przede wszystkim zmień ten czarny piach...

Zrobisz co uważasz za słuszne bo to ty będziesz oglądał na co dzień twoje akwarium a nie my,ale czuje że i tak z czasem go zmienisz ;) 

Jeśli sensownie pomyślisz to szkoda potem w zalanym akwarium zmieniać piach na inny stresując nie mało że siebie to przy okazji rybki,oraz zachwiać równowagę biologiczną itp...

Także nie masz się co zastanawiać,tym bardziej że paru kolegów też tobie sugerowało jego zmianę...

I wydaje mi się że to piasek bazaltowy który ma ostre końce,mimo że ciężko je widać(chyba że masz lupę w domu :D  więc pomyśl co będzie jak rybki zaczną go przesiewać przez skrzela :( 

Z resztą kolega Plezzioro kiedyś miał ten piach i sam zauważył to co piszę,z resztą może coś napisze tutaj w tej sprawie...Teraz ma piach z rzeki i jest super ;) 

Z mojej strony proponuje tobie odwiedzić pobliską żwirownię i tam za grosze zakupić piach...

Także pomyśl nad tym dwa razy zanim wpuścisz rybki do akwarium...

Powodzenia...