Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

Z resztą kolega Plezzioro kiedyś miał ten piach i sam zauważył to co piszę,z resztą może coś napisze tutaj w tej sprawie...Teraz ma piach z rzeki i jest super ;) 

Jak rozpoczynałem przygodę z Malawi byłem całkowicie zielony i nastawiony na kupowanie wszystkiego gotowego.

Popełniłem w związku z tym kilka błędów, zamówienie pokrywy aluminiowej, kupowanie drogich łupków filitowych oraz wyściełanie dna akwarium piaskiem bazaltowym o którym pisze powyżej Egon.

Nie chciałem męczyć ryb i stresować zmianą piachu i związanym z tym restartem, więc ryby żyły ale moje obserwacje dowiodły, że jednak ten piach miał ostre krawędzie, ryby kopiąc miały białe ślady dookoła pyska.

Przy zmianie baniaka na większy już nie popełniłem błędów "młodzianka" kamienie mam zwykłe brzydkie z nad Wisły, piasek Wiślany, pomimo, że czarny wystrój bardzo mi się podobał (do dziś moje akwaria nazywam Czarną Perłą). Do niedawna jeszcze czarny bazalt miałem w Tanganice, ale zmuszony do restartu, oddałem ryby i teraz buduję kolejne Malawi Mbuna, i zgadnij jaki piasek wybrałem ? rzeczny - brzydki, nierównej gradacji i z małymi kamykami... I nigdy bym nie wrócił już do czarnego, przestał mi się nawet podobać jak patrzę na stare swoje zdjęcia.

Jeśli jeszcze masz możliwość zmiany piasku, zrób to, bo potem będziesz żałował. Mówi Ci to ten który też był przekonany, że czarny jest super ;)

• Dziękuję 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
2 godziny temu, cinekdrago napisał:

Witam. co sądzicie o takim ułożeniu kamieni? bo tak na moje oko wygląda to chyba zbyt ciężko a nie mam pomysłu jak to skomponować;/

Za ciekawie kolego to nie wygląda nie wspomnę już o obsadzie...

Widać że kompletnie nas olewasz i nie stosujesz się do naszych rad np zmianą tego żwirku na piach itp...

Ehhh a myślałem ze trafisz na właściwą ścieżkę i pokażesz nam fajne akwarium z piaskiem i odpowiednimi rybami...

Szkoda :( 

Opublikowano
2 godziny temu, cinekdrago napisał:

Witam. co sądzicie o takim ułożeniu kamieni? bo tak na moje oko wygląda to chyba zbyt ciężko a nie mam pomysłu jak to skomponować;/

100_1423.JPG

100_1424.JPG

Nw, po prostu niemal brak słów :/

Aranżacja sztucznie strasznie wygląda, do tego pomieszanie kilku gatunków ryb(nie tylko różnych gatunków pyszczaków), ale również z odrębnych biotopów :o

Widzę tam na pewno glonojady, do tego ten piasek...

Szkoda, że nie brałaś pod uwagę rad kolegów z wcześniejszych postów :(

Opublikowano

A wiec tak co do waszych komentarzy. Myślałem nad wymiana piasku ale ten mi się spodobał i jednak zostaje( gust jak dupa każdy ma inny). Jeśli chodzi o obsadę to zdaje sobie sprawę ze na ta chwile jest tam masakra ale to ulegnie zmianie. Są tam ryby ze starego akwarium które były tam po to by biologia ruszyła a teraz już na innym forum dałem ogłoszenie ze oddam i czekam aż ktoś się po nie zgłosi. Jeśli chodzi o paszczaki to nie znam się na nich prawie wcale wiec dlatego dałem zapytanie w dziale identyfikacji gatunków o pomoc jakie mam gatunki i czy mogą one ze sobą żyć w zgodzie ale jak narazie nie dostałem żadnej odpowiedzi. A co do ułożenia kamieni to zgadzam się ze wygląda to jak w składzie budowlanym i będę kombinować jakoś inaczej to skomponować. Robiłem to na szybko przed praca i wyszło jak wyszło. Jutro w ustawie na podłodze kilka kombinacji i zrobię zdjęcia może wtedy coś doradźcie.  Tak więc bez paniki wszystko jest jeszcze przed mną.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, cinekdrago napisał:

Myślałem nad wymiana piasku ale ten mi się spodobał i jednak zostaje( gust jak dupa każdy ma inny)

...gustem może być kolor. Ale jego jakość poprzez pryzmat gradacji , ostrości samego żwirku będzie niebezpieczne dla Twoich ryb.

53 minuty temu, cinekdrago napisał:

Jeśli chodzi o pyszczaki to nie znam się na nich prawie wcale wiec dlatego dałem zapytanie w dziale identyfikacji gatunków

...dlatego weź pod uwagę,że tym żwirkiem możesz im bardzo zaszkodzić bo będą się okaleczać gdyż ich naturalnym zachowaniem jest kopanie. Rozdziel kwestię gustu  od kwestii skutków posiadania takiego żwiru przy tego typu rybach.

Chyba ,że to jest piasek gradacji  do 1.2mm. Bo tak naprawdę to odniosłem to do żwirku ale skoro jest to piasek to wtedy faktycznie pozostaje tylko kwestia gustu w którą nie wnikam:)

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Z tych płaskich kamieni to nic sensownego nie ułożysz. Choćbyś nie wiadomo jak się starał zawsze będzie wyglądać sztucznie. Pozatym sam pomysł dawania jasnych kamieni na ciemnym piasku to poroniony pomysł nie mający odzwierciedlenie w rzeczywistości. Powiniene# zaopatrzyć się w ciemny serpentynit w bry) ach o nieregularnym kształcie. Nie muszę Ci chyba pisać że przy ciemnym wystroju powiniene# mieć obsadę w jasnych kolorach.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Od lewa do prawa fajny pomysł. Kiedyś próbowałem coś takiego zrobić i nie udało mi się. Okazało się że mam za krótki baniak do symulacji takiego wschodu i zachodu albo za mało dałem ledów. Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka
    • Odnoszę się tylko do akwarium 180cm Jak chcesz połączyć L. Perlmutta, który dorasta raptem do 11cm. Z mdokami, które w moim akwarium samce mają po 18cm? Jeżeli chcesz coś w jasnym żółtym , złotym ubarwieniu, to zamiast Labidochromisów, proponuję nimbochromis venustus. A z mdoki są bardzo problematyczne w utrzymaniu ich w zdrowiu, oczywiście moim zdaniem i piszę tutaj tylko o moim doświadczeniu z tymi rybami. Pierwszy raz kupiłem stado 12ryb, po krótkim czasie zostało kilka szt. Które przeżyły do max rozmiarów. Później postanowiłem odbudować stado. Kupiłem kolejne kilkanaście rybek i wpuściłem do akwarium przejściowego, aby tam podrosły - padały jak muchy i po pewnym czasie nie zostało z nich nic. Nie poddałem się i długo szukając kupiłem kolejne 8szt. Takich odchowanych 8cm. (Ryby z Holandii) Aby je wpuścić od razu do dużego akwarium. Po 2mc z 8szt. Zostało mi 3szt i pływają do dzisiaj z 5 starszymi dorosłymi mdokami. Nie wiem, może tylko u mnie, ale te ryby są bardzo wrażliwe. Aby uzupełnić niebieski kolor w akwarium - samce i samice niebieskie, kupiłem stado cyrtocara moori. Kolorem tułowia nie odbiegają od ndok, lepiej pływają, bo mają temperament i przede wszystkim -nie zdychają. W dużym akwarium aktualnie pływa 5szt. Takich około 12cm. Dokupiłem też 16szt małych rybek, takich 3cm. Które aktualnie pływają samodzielnie w przedszkolu 200l mają już około 5-6cm i dalej rosną, w dodatku ani jedna z 16szt nie padła. Podrosną do około 8cm i wpuszczę je do reszty obsady. Ogólnie ryby z gatunków non - mbuna wolno rosną, a już cyrtocara wybitnie wolno rośnie. Do 0.5cm miesięcznie. W dodatku nie każdemu, podoba się garb tłuszczowy na czole tych ryb. Mi akurat się podoba.
    • Zgadza się, ale ja miałem na myśli początkujący z naszym biotopem.
    • Zdecydowanie, 3 to za dużo do Twojego akwarium. Skoro piszesz, że wolałbyś mniejsze gatunki, a więcej osobników, to na pewno odpada Acei, również dlatego, że po prostu rośnie za duży na ten litraż. Do Saulosi dobrym towarzystwem w Twoim zbiorniku byłby np. Labidochromis Perlmutt, fajna i ciekawa rybka. Możesz spróbować też że wspomnianym przeze mnie Maingano.  Dwa gatunki po 10-12 sztuk maluchów i celować w dwa haremy, po jednym z każdego gatunku.
    • Dziękuję za rady, jeśli zostanę przy 2 gatunkach, po ile sztuk może zostać? Czy 3 to już za duża liczebność?  
    • @Bartek_De założyłem że jak ktoś miał do czynienia "latami" z akwarystyką to już nie jest początkujący 😉😃
    • Też mi się tak wydaje, może Maingano do towarzystwa Saulosi, jeśli pozostać przy niebieskim?
    • Najprawdopodobniej w tak małym akwarium i źle dobranej obsadzie ryba jest nękana ewentualnie odczuwa pogarszanie się parametrów wody .  Masz ryby z różnych biotopów. Co się zmieniło? Zmieniło się to , że ryby dorosły , zmieniły się też parametry wody bo nie wierzę aby Twoja filtracja była właściwa patrząc na ten filterek. Tak jak napisał @yaroryby dorosły w złych warunkach i  się po prostu męczą  bo zmieniły się parametry i ubyło im miejsca .  Poczytaj wskazany link i zastanów się czy na pewno chcesz tak trzymać ryby i z jakiego biotopu. Nie chcesz się zrazić to działaj .
    • Poczytałem , poobserowałem, wziąłem też pod uwagę ryby, które mam w swoich zbiornikach.  Z uwagi że posiadam zbiorniki, w których posiadam młode  rdzawe, maingano, perlmutty, cynotilapie zebroides cobue (100x50x50 do likwidacji jeśli postawie 180cm) oraz w 120x50x50 copadichromis trewavasae lupingu oraz yellowy. To ostatecznie u mnie będą 2 akwaria. 120x50x50 oraz w/w 180x50x50.   Z uwagi że w 120cm mam copadichromis trewavasae lupingu wraz z yellowem od ponad 2 lat pora na jakieś zmiany. Nie ukrywam że z yellowami jestem już od blisko 4 lat i mi się przejadły. Także widzę 2 rozwiązania: -OPCJA 1 W 120x50x50 Zostawić copadichromisa trewavasae lupingu F1 dopuścić np. Labidochromis perlmutt (pasuje pod kątem żywieniowym) w miejsce yellowa.   A w 180x50x50 zrobić mbuniaka np. ze stadkiem acei luwala lub itungi. Do tego dokupić sobie "szefa" protomelasa steveni taiwan reef oraz z 2 gatunki mbuny pośród ryb: cynotilapia, maingano , rdzawy lub kolejne marzenie (Metriaclima msobo lub Fainzilberi)    - OPCJA 2  W 120x50x50 zrobić typową mbunę pośród rdzawego maingano cynotilapii.   W 180x50x50 zakupić placidochromisa mdoke white lips + aulonocare i np. dorzucić pasującego żywieniowo Labidochromisa perlmutta czyli zrobić non mbuniaka ale... wtedy muszę też sprzedać copadichromisy z 300l.  
    • No dobrze ale co się zmieniło co się dzieje tej rybce   
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.