Skocz do zawartości

Czarna Perła 3

Pleziorro

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rośnie, tylko jest pełnoprawny malawista Perła 3 jest pod jego opieką, pomagał wyszukiwać kamienie, pomaga przy pracach konserwacyjnych (w miarę swoich możliwości), rozpoznaje już Acei, Maingano i swoje Sauloski :) mylą mu się Red Finy z Hongi, no ale ma dopiero 2 lata więc i tak nieźle. Ciekawe czy się zaszczepi i wróci do akwarystyki w wieku dorosłym :).

Edytowane przez Pleziorro
  • Dziękuję 1

Wg. mnie jakość filmów jest podobna. Różnica może wynikać właśnie z małej ogniskowej ustawionej w tamtym filmie. To mogło spowodować pewną utratę jakości. Widać to na brzegach kadru. W środku jakość jest porównywalna. Poza tym odbiór jest dużo lepszy. Na tamtym filmie wygląda jakbyś trzymał ryby w kuli :)

Edytowane przez pozner

• 1 miesiąc temu...

Dziś pracowita sobota, chciałem zmienić pokrywę kupną na DIY w małym akwarium. Rano coś mnie tchnęło i pojechałem do Akcesa po spienione pcv.

Tym razem tak jaki poprzednio improwizowałem, zdjąłem wymiar baniaka i kupiłem formatki z głowy bez projektu :)

Poniżej fotorelacja, w razie pytań służę pomocą.

1. Budowa szkieletu z pcv 10mm

PLE_7340

2. Nowy patent na ruchome i demontowane belki z oświetleniem

PLE_7344

3. Wzmocnienie konstrukcji ceownikiem aluminiowym 10x20x1,5mm

PLE_7348

4. Mały zonk, otwór na przewody wyciąłem nie z tej mańki - sztukowanie i wklejanie ubytku :)

PLE_7350

5. Oklejanie korony czarnym 3mm spienionym pcv oraz maskowanie rogów kątownikiem plastikowym 15x15x1mm

PLE_7351

6. Widok końcowy narożnika 

PLE_7353

7.  Patent z oświetleniem w praktyce (daje radę - belki można łatwo usunąć aby nie przeszkadzały przy pracach porządkowych)

PLE_7355

8. Wszystko uszczelnione uszczelką okrągłą, otwór na przewody zrobiony w ten deseń aby można było podnieść pokrywę nie ingerując w pracę (coś co mnie najbardziej wkurzało w tej kupnej)

PLE_7358

9. Jeszcze kosmetyka, czyli naklejka klubowa, budda dobrze dociska grubą du**ą lekko wstające płyty nakrywowe (nie stać mnie na razie na tubond :) )

PLE_7390

Moim zdaniem estetyczna i bardzo praktyczna pokrywa, o wiele ładniejsza od kupnej.

Pozdrawiam

Seper ;) Również posiadam pokrywe ze spienionego PCW, tyle, ze 3/4 jest uchylane, a 1/4 na stale do korony przytwierdzona (jak budowałem to mialem jeszcze świetlówki i jedna byla zamontowana na tych 10cm, a jedna na 30 i przy okazji mialem dojście do całego baniaka :D ). Obecnie planuje zmontować pokrywe do 60l panoramicznego akwarium, ale najpierw sesja :-o (oczywiście to jako kotnik, bądź dla jakiś glupikow :D )

Super. Mam taki sam patent na oświetlenie u siebie tylko, że na profilu alu przyściennym za 4zł. Co do tubondu to jest droższy od pcv ale warto. Jest bardzo gładki, sztywny, ma też mozliwość wyboru strony- gładka albo mat i łatwo się nie rysuje

• 3 miesiące temu...

Na prośbę zamieszczam filmik ze stanu obecnego Czarnej Perły 3 "Sauloskarium"

Ryby porosły, samic ubyło na korzyść samców, większość na bieżąco, sprzedawałem lub oddawałem, klaruje się sytuacja, pozostały dwa samce do redukcji, tylko czekam co z nich wyrośnie ;).

Akwarium wygląda obecnie tak jak na filmiku, zdjęć niestety nie miałem czasu zrobić. Mam nadzieję @egon44 , że film 1080/50fps wystarczy do obserwacji ryb.

• Dziękuję 3