Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czołem przyjaciele, nadeszła wiekopomna chwila, przy okazji niewielkiego acz niezaplanowanego remontu w sypialni, musiałem spuścić wodę z Tanganiki w której pływały Tropheusy od Henia (obecnie oddane do miłośnika gatunku z Klubu Tanganiki), na forum rodzinnym padło hasło, że mam się pozbyć zawalidrogi z sypialni :(.

Mimo wszelkich argumentów decyzja wydawała się niepodważalną... Mój synek kochany z niemałym trudem zbudował pełne zdanie, "Afalium dla Kazia być, poploszę" i rozwalił tym system, bo jeszcze nie mówi całymi zdaniami na codzień :).

Także nie wnikając w szczegóły rodzinne mam do zagospodarowania wyczyszczony do zera baniak po Czarnej Perle 1, jest to niestandardowa 280l o wymiarach 140x40x50h. W zasadzie filtracja i sprawy techniczne nie wymagają omówienia, napomknę tylko, że mam w planach zbudowanie minimalistycznego kaseciaka, odstającego maksymalnie 8,6cm od pleców baniaka i długości nie przekraczającej 20cm, będzie on skryty za sporym kamieniem i nie będzie stał w samym rogu tylko jakieś 10-12cm od lewej ściany. Zasys będzie od lewej strony a falownik także na lewej ścianie mniej więcej po środku i będzie dmuchał na tylną szybę po skosie lekko w górę... mam nadzieję że ta cyrkulacja do tej pory sprawdzona, sprawdzi się i tym razem.

Wystrój baniaka też raczej minimalistyczny, zwiozłem już kilkanaście kamieni z czego wybrałem 5 sztuk i to nie największych. Po wielu próbach ustaliłem z żoną 3 konfiguracje, które jeszcze poddam Waszej fachowej ocenie. (miarka pokazuje wysokość do dolnego rantu pokrywy)

1.

29633189933_58bc6bc919_k.jpg

2.

30177886641_02f07a21ac_k.jpg

3.

29966310620_6d3888877d_k.jpg

Delikatnie między kamieniami będzie wsadzona Vallisineria, kaseciak za lewym największym głazem.

W baniaku planuję zaryzykować pomimo rozmiaru dwa haremy Non Mbuny, tu zasięgam opinii naszych speców od obsad, oraz sporo czytam (sugestie mile widziane).
 Alternatywą może być jednogatunkowe Sauloskarium z dwoma haremami lub Sauloskarium + jeszcze jeden gatunek (sugestie także mile widziane).

To chyba na razie tyle niusów, jak widzicie u mnie jak w kalejdoskopie się wszystko miesza, ale to znaczy że żyję pełnią życia :) stagnację zostawię sobie na emeryturę, której nie będę miał :)

Edytowane przez Pleziorro
Opublikowano
4 godziny temu, Pleziorro napisał:

W baniaku planuję zaryzykować pomimo rozmiaru dwa haremy Non Mbuny

Mógłbyś spróbować z tymi mniejszymi przedstawicielami. Np. Copadichromis sp. virginalis gold i Aulonocara baenshi.

Możesz też pomyśleć nad demasonarium.

Opublikowano (edytowane)

Mam już w dużym Maingano, Demasonki są bardzo podobne kolorystycznie, więc nie chcę dublować ubarwień.

Jestem też ograniczony do kilkunastu gatunków z promocji, ale to już spory OT się robi, więc może założę osobny temat.

Myślę że spróbuję ułożyć w baniaku coś zbliżonego do fotografii numer 2. Też mi się podoba najbardziej. Mam nadzieję, że kamienie nie zabiorą 150l wody ;) 

Edytowane przez Pleziorro
Opublikowano

do 2 dołożyłbym jeden płaski ledwo ale krzywo wystający z piasku kamień a w prezencie że nie wywaliłeś tropheusów tylko oddałeś w dobre ręce do Siedlec masz od Henia

Chińskie gałęzatki - komplet do osadzenia na tych kamieniach. To jedyne gałęzatki jakich nasze ryby nie zniszczą.:D

ATT00472.jpg

ale trzeba je posadzić przed zalaniem baniaka.:(

Opublikowano

2 ka wygląda najlepiej, bo kamienie po prawej stronie dobrze, że sobą grają. Zdecydowanie najciekawszym jest 2gi kamień od lewej. Tworzy z tym największym fajną szczelinę. Mimo tego zamieniłbym, ten największy "kwadratowy" kamień pierwszy od lewej. Wg mnie jest za duży i razem z tym leżącym na nim mają taką samą wysokość.  

Opublikowano

Bardzo dziękuję Lee za tak ładnie napisaną sugestię, ale akurat ten duży kamień będzie skrywał filtr kasetowy i chyba dobrze gdyby był duży, jeszcze nie mam ustalonej obsady, bo być może będzie non-mbuna i wtedy mogę lewą stronę troszkę okroić. A jeśli mbuna, to dodam jeszcze coś niewielkiego.

Opublikowano

Jeśli największy ma zostać, to rozważ czy nie podłożyć coś pod jego prawy bok, tak żeby unieść go wyżej i zróżnicować wysokość z przylegającym. Albo odwrotnie podnieść 2gi od lewej, np przez podłożenie pod niego kilku warstw spienionego pcv. Tak czy inaczej, jest dobry początek :). Pozdrawiam.