MaciekMaciek Opublikowano 12 Grudnia 2018 #381 Opublikowano 12 Grudnia 2018 A przy takim umieszczeniu kasety i jednym wylocie w ogóle da się zrobić taki obieg? Mam obawy że lewa boczna szyba nie będzie miała prawidłowego obiegu.
MaciekMaciek Opublikowano 14 Grudnia 2018 #382 Opublikowano 14 Grudnia 2018 W dniu 12.12.2018 o 15:01, MaciekMaciek napisał: A przy takim umieszczeniu kasety i jednym wylocie w ogóle da się zrobić taki obieg? Mam obawy że lewa boczna szyba nie będzie miała prawidłowego obiegu. Podbijam pytanie. Jak sądziecie taka konstrukcja ma sens czy przerabiac projekt i robić zasys z przodu?
suricade Opublikowano 14 Grudnia 2018 #383 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Ja mam tak jak na Twoim rysunku, a wylot z kasety przy krótszej szybie. Owszem w tym miejscu przepływ wody jest słabszy i czasami się tam zbierają śmieci. Dużo zależy od układu aranżacji i siły pompy.
MaciekMaciek Opublikowano 14 Grudnia 2018 #384 Opublikowano 14 Grudnia 2018 U mnie bedzie pompa dcp3000 na akwarium 120x40
suricade Opublikowano 14 Grudnia 2018 #385 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Powinno wystarczyć ale gwarancji nikt Tobie nie da. Jeżeli obieg wody nie będzie wystarczający dołożysz falownik.
MaciekMaciek Opublikowano 14 Grudnia 2018 #386 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Mam dwa projekty to wrzucę popołudniu do oceny
iquitos68 Opublikowano 15 Grudnia 2018 #387 Opublikowano 15 Grudnia 2018 18 godzin temu, MaciekMaciek napisał: Mam dwa projekty to wrzucę popołudniu do oceny Maciek, jeśli chodzi o cyrkulację wody w przypadku kaseciaka moim zdaniem najważniejsze jest abyś w projekcie przewidział możliwości regulacji: 1. siły siku 2. kierunku siku 3. wielkości okna zasysu Potem na żywo żąglując tymi zmiennymi będziesz mógł tak wyregulować kaseciaka, że woda będzie czysta, nic nie będzie zalegało na dni, ryby będą miały komfort. Bardzo trudno jest przewidzieć jak sprawdzi się projekt kaseciaka bez możliwości wykonania powyższych regulacji. 2
Bartek_De Opublikowano 15 Grudnia 2018 #388 Opublikowano 15 Grudnia 2018 6 godzin temu, iquitos68 napisał: Maciek, jeśli chodzi o cyrkulację wody w przypadku kaseciaka moim zdaniem najważniejsze jest abyś w projekcie przewidział możliwości regulacji: 1. siły siku 2. kierunku siku 3. wielkości okna zasysu Potem na żywo żąglując tymi zmiennymi będziesz mógł tak wyregulować kaseciaka, że woda będzie czysta, nic nie będzie zalegało na dni, ryby będą miały komfort. Bardzo trudno jest przewidzieć jak sprawdzi się projekt kaseciaka bez możliwości wykonania powyższych regulacji. Racja. Wystarczy spojrzeć na zbiornik Łukasza @luck83 Bardzo dobrze przemyślany wylot z pełną regulacją, a efekty widać na zdjęciu, post #53 1
MaciekMaciek Opublikowano 15 Grudnia 2018 #389 Opublikowano 15 Grudnia 2018 O super jest ten temat @luck83 kopalnia wiedzy dla takiego przypadku jak moj dzieki serdeczne. @luck83 czy tak ustawiony wylot z pompy ogarnia Ci wszystkie syfy z dna? Bo wode widze ze masz kryształ
luck83 Opublikowano 15 Grudnia 2018 #390 Opublikowano 15 Grudnia 2018 @MaciekMaciekzgadza się - tak ustawiony wylot ogarnia mi całe dno, ale pamiętajmy że to tylko akwarium 80x35cm wymiarów dna. Nie mniej, jeśli będziesz pamiętał o podstawowych zasadach planowania obiegu wody (nurt wody musi zatoczyc koło po całym zbiorniku, przy czym przy zasysie kasety nurt powinien być bardzo powolny wręcz powinien ustawać) oraz przemyslisz aranżacje baniaka, to nie uswiadczysz zalegajacych syfkow
Rekomendowane odpowiedzi