vertex Opublikowano 3 Grudnia 2007 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Witam po dluższej przerwie Akwarium sobie ładnie działa (720L) ale od pewnego czasu pojawiają mi się takie ciekawostki : http://www.kragum.com.pl/akwarium/zdjecia/zielonka.jpg Miałem jakies 2 tygodnie temu to samo (caly piasek mial taki dywan) ... wylaczylem oswietlenie na tydzien, rybcie nie byly karmione .. i zniklo ... bylo OK Ale teraz znowu sie pojawia ... Co to i jak zwalczyc na 100% ( o ile sa takie szanse )
czester_ Opublikowano 3 Grudnia 2007 #2 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Sinice na 200% Poczytaj na forum, było o tym sporo. I powodzenia bo te cholerstwa to gorzej niż dwie wredne teściowe;P
vertex Opublikowano 4 Grudnia 2007 Autor #3 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Przeczytalem http://www.dami-rz.pl/~woczko/sinice.htm ... ale rowniez to ze podobno ta Erytromycyna jest wycofana z rynku ... Czy znacie cos innego poza Erytromycyna zeby zwalczyc cholerstwo (sinice oczywiscie) Przyznaje ze myslalem nad wypompowanie calego piasku zeby go wyparzyc ... ale ze pewno sinice sa wszedzie to bedzie to mialo krotkotrwale skutki raczej tylko estetyczne. Jakies inne rozwiazania ?
makok Opublikowano 4 Grudnia 2007 #4 Opublikowano 4 Grudnia 2007 przeczytaj jeszcze to: http://www.nyzio.com/artyk/rozdzial_glony.htm są tam 4 linki o sinicach - bardzo ciekawe wnioski, skąd biorą się sinice i jak można naturalnymi metodami z nimi walczyć, ale radzę przeczytać wszystkie z naciskiem na 5 ostatnich
czester_ Opublikowano 4 Grudnia 2007 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Słuchaj jeśli chodzi o erytromecyne to ja stosowałem ale zrób to w ostateczności jeśli inne metody zawiodą. Lek jest nie tyle wycofany z rynku co poprostu sprzedawany pod ina nazwa. Niestety nie powiem Ci jaką bo od pon do piątku niestety nie mieszkam z moimi pysiakami:) Zapytaj w aptece napewno powiedzą jak to się teraz nazywa, w każdym bądź razie zawiera erytromycyne i jest sprzedawany na RECEPTE także możesz mieć problemy z dostaniem. Jakby co mogę przesłać Ci parę tabletek jednakże radzę zastosować inne metody. Erytromycyna pozatym że zabija sinice także zabija glony. Po 1,5 tyg. kuracji moje pięknie zaglonione akwarium wyglądało jakbym dopiero je zalał... no i oczywiście wtedy węgiel itp. Ogólnie porównuje ją do chemioterapii bo działa bardzo podobnie na biotop w akwarium.
czester_ Opublikowano 4 Grudnia 2007 #6 Opublikowano 4 Grudnia 2007 heh wiem ten lek to DAVERCIN ale tak jak mówie bez recepty ani rusz. pzdr.
danielj Opublikowano 5 Grudnia 2007 #7 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Dlaczego wycofany? Chyba ,że ostatnio , bo ja erytromycynę kupowałem w październiku pod tą właśnie nazwą
czester_ Opublikowano 5 Grudnia 2007 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2007 hmm... to mnie powaliłeś bo moja mama która pracuje w szpitalu pow. że "erytromycyny" już nie ma i jej nie przepisują. Jest teraz właśnie Davercin. Ja kupowałem przez wakacje... Na recepte brałeś?
danielj Opublikowano 6 Grudnia 2007 #9 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Nie "wysępiłem" od pani w aptece. Dokładnie na pudełku pisało "Erytromycynum" 200mg
czester_ Opublikowano 6 Grudnia 2007 #10 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Aż mamie powiem:D hmm tylko wysępić lek na recepte to jest sztuka... nie wnikam:P
Rekomendowane odpowiedzi