Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś zrobiłem kolejny testy, a wyniki wyglądają tak:

PO4 niewykrywalne

NO2 niewykrywalne

NO3 20

Dołożyłem tez kilka małych kamyczków na tyl, ale zdjęcie prześlę jutro, bo dziś nie dalem już ich rady zrobić :/

Opublikowano

Dziś kolejne testy:

NO2 0
PO4 0
pH 7,8
NO3 >20 i <50

Czy możliwe, że złoże już wystartowało? Wcześniej pracowało w moim poprzednim baniaku przez rok, znaczy się tym samym, tylko z inną obsadą i wgl. Wszystko wypłukałem i włożyłem z powrotem do kubełka, który teraz pracuje w obecnej aranżacji (ceramika+lawa wulkaniczna razem ok. 3L).

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie ;)

Rybki dotarły dziś do mnie, wszystkie ruchliwe i piękne (wieczorkiem wrzucę zdjęcia) ;)

Ostatecznie zakupiłem po 10 sztuk od FishMagic :)

Pseudotropheus Saulosi (jeden samczyk jest na pewno, już jak otworzyłem styropianowy box, to już był w fazie wybarwiania :D )

Iodotropheus Sprangeae Makakola Red

Wczoraj wieczorkiem dodałem purolite do kubełka, dziś rano testy pokazały

NO2 niewykrywalne

NO3 2

Wieczorkiem zrobię testy, jak wygląda sytuacja po wpuszczeniu rybek :)

Tak wyglądała paczuszka:

Wsd0UiY.jpg

br6slmQ.jpg

A po otwarciu ukazał się mi ten widok :D :

N1Evmmb.jpg

I nadszedł czas na 'małą aklimatyzację' do wody. Przez pół godziny woreczki pływały po tafli wody, aby nabrać temperatury, później co 15 min dolewałem po 250ml wody akwariowej do woreczków, czynność powtórzyłem 3 razy. A następnie wodę z rybkami przelałem przez siatkę i do akwarium :)

ibLi7N1.jpg

Po wpuszczeniu było tak:

j0cFxZk.jpg

A teraz to już pływają sobie :)

4jMix6P.jpg

gs6e1ds.jpg

LvBP6RB.jpg

7mztvxi.jpg

Jeden z Pseudotropheus Saulosi już się zaczął wybarwiać :)

k73BgmY.jpg

wy3e6op.jpg

Opublikowano

Witam!

Wczoraj zrobiłem kilka zdjęć, ale niestety nie udało się mi ująć wszystkiego, tak jak chciałem. Są za szybkie! :D

Testy też wczoraj i przed wczoraj zrobiłem, wykazały:

NO2 0

NO3 2

Dziś pierwszy raz podałem pokarm od FM, jadły bardzo chętnie ;)

Opublikowano

Kilka sztuk ma, ale to raczej moim zdaniem normalne, jeśli sa trzymane w małych akwariach po kilkanaście/dziesiąt sztuk. Ale niech ktoś inny się może jeszcze wypowie ;)