Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie Weipro 3500 pracuje juz prawie rok, został przeze mnie nieco stuningowany - znaczy w dolnej komorze wywierciłem dodatkowe otwory z boku, spadków przepływu nie zauważyłem. Musiałem jedynie wyprowadzić wylot wężem na drugą strone zbiornika bo moc jest przeogromna. Po kilku czyszczeniach nie ma też problemów z odpowietrzaniem, pracuje głośniej przez kilkanaście minut od ponownego włożenia do wody, potem się uspokaja.

Opublikowano

Sorki za mały OT ale zaintrygował mnie pomysł Cezarixa, z pociągnięciem wylotu filtra wężem na drugą stronę. NIby proste, a sam na to nie wpadłem. Myślę, że spróbuję u siebie też tak zrobić, bo po włożeniu tła wewn. zaobserwowałem dość znaczny spadek cyrkulacji. Cezarix, czy możesz coś bliżej napisać jak to zrobiłeś? W jaki sposób mocowałeś wąż do wylotu filtra? Na wcisk czy jakiś inny patent? Czy stosujesz napowietrzanie poprzez dołożenie wężyka i końcówki założonych na wylot filtra? jeśli tak, to czy umieściłeś je przy wylocie filtra pomiędzy filtrem a wężem transportującym wodę na drugą stronę akwa, czy też dałeś/dałbyś tą końcówkę napowietrzającą na koniec węża transportującego wodę na drugi koniec akwa?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I w końcu mam już Weipro TC 1500 , hula jak trzeba :D Tylko trzeba wywiercić otwory, o których pisał cezarix, oryginalne są zbyt małe.

Cezarix wkładałeś do filtra końcówkę z regulacją przepływu czy tą bez?

Opublikowano

się przy okazji zapytam

- jakie wymiary ma ten tc1500?

- na jakiej wysokości od góry filtra jest wylot wody?

tak z linijką w ręku...

bo się swego czasu w jednym sklepie nie doczekałem odpowiedzi...

Opublikowano

wymiary:

- w obwodzie 8cm/ 6,5 cm.

- długość filtra 30,5 cm.

- wysokość wylotu od góry filtra 5,5 cm. Koniec wylotu na 8cm.

Opublikowano

Po 2 dniowym użytkowaniu muszę stwierdzić, że Aqua-szut, który miałem był niesłyszalny w porównaniu z Weipro, na początku myślałem, że to lodówka :D W dzień go nie słychać, aż tak mocno, ale jak ktoś ma akwarium tam gdzie śpi i lubi ciszę to nie polecam Weipro, mi osobiście jego praca nie przeszkadza kompletnie, wręcz przeciwnie- lepiej się śpi :P

Opublikowano

Powinno mu to przejść. Weipro niestety ciężko się odpowietrza i dopóki jest w nim choć trochę powietrza, to chodzi dość głośno. Jak to nie pomoże, to nasmaruj wirnik olejem spożywczym ew. wazeliną. Z czasem zresztą sam się przybrudzi i będzie lepiej :wink: .

Opublikowano
Dzięki za rady :wink: Jeszcze poczekam z 2 tygodnie, jak nie przestanie to czeka go wazelinka :mrgreen:

A mnie zawsze uczyli że zawsze lepiej zacząć od wazelinki :):twisted: