Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Andrzeju, nie wiem jakiej długości jest ten koszyczek (ponacinana rurka). Na zdjęciu wygląda na bardzo krutką. Kolega w poście 7 napisał, że gąbka ma 20cm. dł. więc dlatego zaproponowałem dopasowanie rurki, żeby maksymalnie wykorzystać gąbkę.

Edytowane przez pozner
Opublikowano

A i nie chcę cię martwić ale gąbka gąbce nie równa, zbyt gęsta się szybko zapycha i nie zbiera, przez zbyt rzadką drobiny przelatują. Ja wymieniłem chyba z 5 zanim trafiłem na odpowiednią, całe szczęście że koszt znikomy ;) 

Opublikowano
8 minut temu, pozner napisał:

Andrzeju, nie wiem jakiej długości jest ten koszyczek (ponacinana rurka). Na zdjęciu wygląda na bardzo krutką.

...rurka ma ok 7 cm ( mierzyłem teraz przez wodę). Jeżeli gąbka ma 20 cm to dwie rurki powinny się w niej schować ale trzecia już nie. Czyli w ostateczności mogą być dwa koszyki a trzecia cała. A najlepiej jak kolega złoży wszystko w całość i zrobi zdjęcie to będziemy mieli pewność

Opublikowano

Andrzej rurki nie muszą iść przez całą długość gąbki, ważne aby nie były całe bo w tym miejscu gąbka nie będzie będzie pracować. Oczywiście że do 20 cm gąbki 7 cm rurka to trochę za mało ale już dwie w zupełności starczą.

Opublikowano

Ja u siebie w zbiorniku mam AQUAEL TURBO 2000. Do tego zakupiłem gąbkę 15x10, jednak okazała się za duża, gdyż gdy ją założyłem filtr wystawał ponad największy kamień u mnie i jak dla mnie szpecił wnętrze. Zakupiłem jeszcze na szczęście w tej samej paczce gąbkę 12x9 i okazała się idealna. Do niej włożyłem 2 takie koszyczki, które również miałem w zestawie i idealnie się do niej mieściły. Problemów z zasysem nie mam, sypnąłem jedzonko dla bakterii kiedyś i wszystko idzie zgodnie z planem, jest ostatecznie przyssane do gąbki. Filtr chodzi na ok. 1/2 możliwości obecnie, a na wylot założyłem właśnie tę rurkę (przedłużacz), aby nakierować odpowiednio wodę :)

Opublikowano
1 minutę temu, eljot napisał:

Andrzej rurki nie muszą iść przez całą długość gąbki, ważne aby nie były całe bo w tym miejscu gąbka nie będzie będzie pracować.

...coś się nie rozumiemy:) W układzie jaki kolega pokazał na zdjęciu a gąbce długości 14 cm to tylko jedna - koszyk jest w gąbce a dwie są poza nią dlatego te dwie nie powinny być koszykami. Żeby wszystkie były w gąbce czyli żeby wszystkie trzy były koszykami to gąbka powinna mieć 25 cm ( mniej więcej). Przy długości gąbki 15 cm to tylko jedna rurka w niej siedzi (koszyk) a dwie pozostałe są poza nią i dokładnie ja tak mam. Oryginalnie jak kupujesz Aquael Cyrkulator 2000to jest tylko jeden koszyk. Wtedy jak zakładasz gąbkę to faktycznie cały  koszyk siedzi w gąbce.

Opublikowano
45 minut temu, eljot napisał:

W twoim przypadku nie ma potrzeby aby wylot był wysoko bo masz jeszcze kubeł którego wylot puszczony wzdłuż tafli napowietrzy ci wodę. Tą łopatką z kompletu kombinuj tak aby uzyskać jak najlepszą cyrkulację, 

Andrzej ale te dwie rurki poza gąbką są tym przypadku zbędne, jak wyżej pisałem nie ma potrzeby pchać filtra w górę i wydłużać zestawu.

Opublikowano
Teraz, eljot napisał:

Andrzej ale te dwie rurki poza gąbką są tym przypadku zbędne, jak wyżej pisałem nie ma potrzeby pchać filtra w górę i wydłużać zestawu.

...hm. Może nie ma. Ale ja mam tak ustawioną cyrkulacje ,że mi osobiście to nie przeszkadza a wręcz odwrotnie. W sumie często o tym mówimy  ( też dziś o tym wspomniałeś) ,że trzeba do tego dojść metodą prób i błędów:) Też na początku w moim układzie miałem AT na jednej rurce..Ale właśnie metodą prób mam ja napisałem wcześniej i mało tego wypływ ustawiony na 1/3 możliwości a woda kryształ. Musi kolega próbować aż sam znajdzie to co go zadowoli.

Opublikowano

Dokładnie, na cyrkulację nie ma schematu każde akwa inne, u mnie w 240 filtr był nisko i śmigało ładnie ale zapewne gdyby tak nie było kombinowałbym i z rurkami :)