Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Henryk już sie nie odzywa bo powiedział w temacie. Kolega nie przekonany. Ale kibicuje

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
8 godzin temu, XGrzesX napisał:

a nawet powiem wiecej. Wydaje mi sie ze w kaseciaku filtracja mechaniczna jest gorsza bo zasys czy cug o ktorym piszesz musi przejść przez dwie komory - przez media bilogoiczne i przez gąbki.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Zasys w kaseciaku nie jest spowodowany ssaniem pompy, tylko fizyką ktora tloczy wode w miejce tej wypompowanej przez pompe. A to wiele zmienia :)

Opublikowano
38 minut temu, Pleziorro napisał:

Zasys w kaseciaku nie jest spowodowany ssaniem pompy, tylko fizyką ktora tloczy wode w miejce tej wypompowanej przez pompe. A to wiele zmienia :)

Na to nie wpadłem ale to co teraz napisałeś faktycznie sporo zmienia. Rozumiem, że chodzi o zasadę naczyń połączonych i wyrównywanie poziomów wody tylko aby takie coś miało miejsce to w kaseciaku musi być cały czas niższy poziom wody niż poza nim i tutaj mam wątpliwości czy taka pompa aqC2000 która jest polecana do kaseciaka w przypadku akwarium o pojemności 240l zapewni to, że w z kaseciaka  woda będzie szybciej ubywała niż do niego napływała tak by były różnice w poziomach. Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić aby tak było.

Opublikowano

Nie musi byc nizszy, choc zawsze jest, bo naplyw wody ograniczaja wlasnie gabki i media. Generalnie ile wody wylejesz tyle naleci, jak dasz za mocna pompe to szybciej wyleje niz zdazy naleciec i zacznie siorbac. Siorbie tez jak sie zapcha gabka lub zloze .

Opublikowano
26 minut temu, XGrzesX napisał:

O kurcze, jest różnica w poziomach :e_biggrin: Jaka pojemność zbiornika i jaka pompa jest na tym nagraniu ?

To był filtr Jemioło Seby nie pamiętam jaka miał głowicę chyba o przepływie 2000l/h.

Wydaje się , ze przepływ  10x pojemność akwarium na godzinę jest odpowiedni do prawidłowej filtracji mechanicznej.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, XGrzesX napisał:

a nawet powiem wiecej. Wydaje mi sie ze w kaseciaku filtracja mechaniczna jest gorsza bo zasys czy cug o ktorym piszesz musi przejść przez dwie komory - przez media bilogoiczne i przez gąbki.

...myślę ,że gdyby była gorsza to koledzy by się nie bawili w budowę kaseciaków. A uwierz mi ,że są to ludzie którzy mają doświadczenie w tym zakresie. Owszem..ma swoje wady (jak każdy rodzaj filtracji) ale w zakresie o którym mówimy są skuteczne. Oczywiście nie traktuj tego ,że chcę Ciebie przekonać..daleki jestem od tego:)

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Szanowny kolego XGrzesX ściągnij dyszę napowietrzającą oraz to coś do rozpraszania strumienia wody z Turbo 2000 a zobaczysz, co ten filtr potrafi.