Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tez mam nadzieje ze tak bedzie. A czy 2 samce i np 5 samic lub 6 to dobry pomysl do takiego malego litrazu czy lepiej 1 samiec? Jak myslicie?

Opublikowano
2 godziny temu, krycha92 napisał:

Ok uspokoiliscie mnie ;) mysle ze harem 1/4 bedzie do mojego zbiornika odpowiedni co? Bo np 2/6 chyba troche bym sie bał :P

Krycha92 proponuje tobie zakupić 8-10szt maluchów saulosi i po prostu czekać na rozwój sytuacji,z czasem okaże się czy układ 1+4 czy 2+5/6 ma rację bytu w twoim zbiorniku...

Nikt tobie 100% pewności nie da czy pierwszy lub drugi układ haremowy będzie odpowiedni,dopóki sam się nie przekonasz ;)

Oczywiście układ 2+5/6 może się sprawdzić w twoim zbiorniku pod warunkiem że zapewnisz obu samcom szanse na objecie rewirów po bokach zbiornika,więc sugeruję tobie przy układaniu kamieni w zbiorniku zrobić dwa gruzowiska po bokach a środek zostawić pusty jako plażę,wtedy jest duża szansa że po tych bokach przy kamieniach samce obiorą rewiry zbytnio nie wchodząc sobie w drogę w tym małym zbiorniku,co nie zmienia faktu żebyś na poważnie pomyślał o większym litrażu :D ...

Tak na koniec napiszę jeszcze żebyś spróbował na początku z układem 2+5/6,a jeśli układ się nie sprawdzi to zredukujesz obsadę o dwie ryby (1/1) i zostanie tobie 1+5  i będzie git ;) ...

Opublikowano

Ok bardzo mi wszyscy pomogliscie. Dziekuje wszystkim ktorzy mi odpowiedzieli na moje dziwne pytania:p Teraz musze pozbyc sie mojej obecnej obsady Mam juz dla nich zastepcze akwa. No i na dniach zabieram sie za Malawi. Dzieki jeszcze raz za wszystkie podpowiedzi.

Opublikowano

Po to jesteśmy żeby pomagać,w razie jakich wątpliwości śmiało pytaj dalej oczywiście w odpowiednich działach do tego przeznaczonych ;) ...

Powodzenia :D 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie. Moje akwarium już stoi zalane. Na razie są w nim 2 wapienie filipińskie czytałem o nich średnie opinie ale już było za późno bo juz były kupione i podobają mi się :P myślę jeszcze o jakiejś czerwonej skałce nie wielkiej . Dorobiłem się też filtra kubełkowego aqua silent 4 czekam obecnie na uszczelkę która ma przyjść jutro bo coś mi cieknie. Później pochwałę się efektem planuje wpuścić 2 samce i 6 samic ew. 10 młodych i zrobię selekcje. Macie jakies podpowiedzi dla mnie? 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, krycha92 napisał:

Witam ponownie. Moje akwarium już stoi zalane. Na razie są w nim 2 wapienie filipińskie czytałem o nich średnie opinie ale już było za późno bo juz były kupione i podobają mi się :P myślę jeszcze o jakiejś czerwonej skałce nie wielkiej . Dorobiłem się też filtra kubełkowego aqua silent 4 czekam obecnie na uszczelkę która ma przyjść jutro bo coś mi cieknie. Później pochwałę się efektem planuje wpuścić 2 samce i 6 samic ew. 10 młodych i zrobię selekcje. Macie jakies podpowiedzi dla mnie? 

Jeśli uparłeś się na ten sztuczny wapień filipiński,to nic już nie zrobimy przecież to twoje akwarium i tobie ma się podobać a nie nam ;) ...

Pamiętaj wapień posiada dziurki właśnie w których zacznie się osiadać cały syf,powodując wahania parametrów wody(głównie NO2,NO3) w już i tak małym akwarium,więc bez niepchania łap do zbiornika się nie obędzie a po co stresować ryby...

Z czasem przekonasz się sam że to był zły wybór i zrobisz zmianę na lepsze :D ...

Co do obsady to dobry wybór,jednak lepiej dla ciebie byłby zakup malutkich ryb,a potem redukcja ewentualnych samców...

Przy okazji zakupu maluchów zaobserwujesz w miarę naturalne zachowania tj.ustalanie pozycji w stadzie,małe walki z tym związane,wybarwianie samców,pierwsze tarła itd...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
3 minuty temu, egon44 napisał:

Przy okazji zakupu maluchów zaobserwujesz w miarę naturalne zachowania tj.ustalanie pozycji w stadzie,małe walki z tym związane,wybarwianie samców,pierwsze tarła itd...

Warto też wspomnieć i uprzedzić, że kupno ryb dorosłych wiąże się z pewnym ryzykiem braku akceptacji u niektórych osobników, a co za tym idzie może dojść do przepychanek. A maluchy to zanim się zaczną przepychać o dominację, to sporo czasu minie i nie będzie przykro że z dnia na dzień droga ryba została poturbowana na amen :(

Opublikowano
4 minuty temu, Pleziorro napisał:

Warto też wspomnieć i uprzedzić, że kupno ryb dorosłych wiąże się z pewnym ryzykiem braku akceptacji u niektórych osobników, a co za tym idzie może dojść do przepychanek. A maluchy to zanim się zaczną przepychać o dominację, to sporo czasu minie i nie będzie przykro że z dnia na dzień droga ryba została poturbowana na amen :(

Dokładnie tak jak piszesz,dlatego też napisałem że najlepszym wyborem dla kolegi będzie zakup maluchów...

Z czasem też sam się przekona że pora zmienić zbiornik na większy,bo obecny okaże się i tak za mały ;) 

Opublikowano

A co polecacie zamiast wapienia? A i jeszcze jedno ile akwa powinno stać puste zanim wpuszczenie ryby? Gdzieś czytałem że ok 4 tyg jeśli woda jest nowa