Skocz do zawartości

Zabudowa filtra wewnętrznego

XGrzesX

Rekomendowane odpowiedzi

No bo wypowiadają się tylko zwolennicy ;) . Sam brałem niewielki udział w powstawaniu "kaseciaka" ale dalej twierdzę, że główne zalety tego rozwiązania to cena i energooszczędność. Główną wadą to klockowatość konstrukcji która zajmuje cenne miejsce, zwłaszcza przy mniejszych akwariach. Tego klocka trudno zamaskować i chyba tylko jednej osobie to się udało w zadawalający mnie sposób :rolleyes: . Aktualnie Seba schował go w module BTN ale to już inna liga rozmiarowo cenowa.

Temat zacząłeś od problemów z zamaskowaniem mechanika a proponowany kaseciak będzie IMHO znacznie trudniej zamaskować ;) . 

Jakość filtracji biologicznej kasety jest taka sama jak każdego innego rozwiązania, co do mechanicznej to jak pisałem zależy w głównej mierze od cyrkulacji.

Dla mnie oszczednosc energii kaseciaka jest niewielka. Jesli chodzi o cenę to w moim przypadku nie jest to zaden argument bo zaplanowanie a potem wykonanie tego zajmie mi sporo cennego czasu. Dla mnie najwazniejsza jest skutecznosc i jesli faktycznie to rozwiązanie zapewnia lepszą filtracje od kubła i mechanika to w to wchodzę.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Ja mam jeszcze inną kombinacje. Kaseta jako mechanik i prefiltr , Plus kubełek. W kasecie nie mam ścianek wewnętrznych tylko dwie pionowe kratki pomiędzy którymi umieszczona jest gąbka. Za drugą kratką leży trochę ceramiki usuniętej z kubełka ( po wsadzeniu purolite) na ceramice pompy ( w moim przypadku 2x aqaszut 750) , a obok nich zasys kubełka JBL 701e. W kubełku ceramika, purolite lekko przysypane ceramiką dalej gąbki , które były na wyposażeniu filtra. Całość działa bez problemu w 160 l bez żadnego falownika. Jedynie wylot kubełka umieszczony jest po przeciwnej stronie niż wyloty pomp.

Nie ma jednego dobrego rozwiązania filtracji. Każde akwarium jest inne i trzeba ją dostosować do aranżacji, ilości ryb itd.

• Dziękuję 1

Chciałbym jeszcze powrócić do pierwotnego tematu czyli zabudowy filtra zewnętrznego (wszystko wskazuje na to, że pozostanę przy pierwotnej koncepcji filtra kubełkowy + mechanik).

Chciałbym, żeby zabudowa filtra była maksymalnie prosta i żeby można byłą ją łatwo wyciągnąć ze zbiornika. Wymyśliłem sobie, że będą to po prostu dwie ścianki (z podstawą) które nie będą przylegały bezpośrednio do ścian. Wcześnie miałem filtr Juwel obklejony maskownicą Juwela (takie cienkie tło strukturalne) która bezpośrednio przylegała do szyby i był z tym problem bo w szczelinach gromadził się brud który ciężko było usunąć, wpływał narybek itp. Dlatego teraz wymyśliłem sobie że ścianki zabudowy które będą tak same oklejone maskownicą Juwela nie będą przylegały do ścian tylko od strony szyby bocznej będzie ok 1 cm szpara a od strony tła na tylnej szybie będzie ok 3 cm szpara. Wymyśliłem także, że w przez tą 3 cm szparę pomiędzy tłem zamontowanym na tylnej szybie a zabudową filtra będziw wystawał wylot pompy który będzie połączony z pompą dodatkowymi dwoma kolankami (chodzi o przesunięcie na bok wylotu względem oryginalnego). Proszę napiszcie co sądzicie o takiej zabudowie. Pytanie do osób które mają AqC2000. Ile ta pompa odstaje od szyby bo przyczepieniu przyssawkami ? Założyłem, że pomiędzy szybą o ścianą maskownicy będziz 17 cm. Trochę dużo i ładniej byłoby gdyby można było dać mniejszą odległość ale nie wiem ile przeznaczyć na tą pompę z dwoma kolankami. Całość pokazują poniższe rysunki, które zrobiłem na szybko.

obudowa filtra 1.jpg

Obudowa filtr a2.jpg

obudowa filtra 3.jpg

Skoro i tak chcesz postawić taki klocek to zrób dokładnie tak jak pisze suricade - kaseciak tylko z gąbką a za nią niewielka komora na zasys do kubełka.
A propo purolite - jest jeszcze wersja z niewielką pompką w akwarium i purolie włożone do rury 75mm leżącej na wzmocnieniu bocznym. Oczywiście możliwe tylko jak masz dość wysoką pokrywę/koronę.

Wysłane z telefonu

Długo się zastanawiałem nad tym filtrem kasetowym i byłem już zdecydowany, że to robię ale jak pomierzyłem wszystko to stwierdziłem, że szkoda mi miejsca w akwarium bo by zajmował prawie dwa razy więcej miejsca ca ta zabudowa a akwarium nie jest duże.

Trochę to bezsensowny pomysł z tą połową kaseciaka. Jak chcesz to zamocować w baniaku? Czego to ma się trzymać? Poza tym te kolanka to dość spory opór i spowolnienie przepływu. Co ty się tak upiera i bronisz przed tym kaseciakiem? Doklej jeszcze dwie ścianki i masz kaseciaka jak się patrzy o sztywnej konstrukcji z łatwym montażem.

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka