Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Ertos napisał:

Cześć :)

Mam takie pytanie nie wiem czy gdzieś to było poruszane bo nie mogę znaleźć ale skoro ustrojstwo do wody kosztuje np aktualnie 110-130 zł to czy nie lepiej kupić tego https://sklep.osmoza.pl/filtr-akwarystyczny-aquarius-maxi-75-100-150-gpd-p-864.html ?  Co sądzicie o tym ?

Możesz to kupić, wyjąć moduł z membraną, na końcu dać restryktor ( jest w komplecie) z niego wężyk do akwarium i masz gotowe ustrojstwo. Na allegro są zestawy bez membrany, za jakieś 70 zł trzeba tylko dokupić wężyk o potrzebnej długości nie zaszkodzi także kranik na końcu.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Kurde Suricad nie wiem jak długo zdobywa się taką wiedzę jaką masz ale naprawdę wielki szacunek :) A tak przy okazji ta membrana co powoduje bo okej na mój rozum złoża filtracyjne filtrują a membrana ? 😶

Zauważyłem też wcześniejsze wpisy :) Faktycznie bo powiem wam że w przyszłości nie wiem ale jeszcze marzy mi się małe krewetkarium :D tylko do malawi skoro musiałbym taką wodę ro wzbogacać to też ewentualnie mógłbym membrane odłączyć i tylko stostować te 3 filtry ?

Edytowane przez Ertos
Opublikowano

Dziękuję, ale bez przesady, wystarczy trochę poczytać . Membrana usuwa z wody wszystko co się da ( na zasadzie sita), kiedyś taką wodę (destylowaną/demineralizowaną) uzyskiwano w procesie destylacji teraz odwróconej osmozy. Jeżeli planujesz krewetkarium z caridinami ( neocaridiny nie potrzebują wody RO) to warto kupić filtr tego typu tyle , że niekoniecznie taki wypasiony, na allegro dostaniesz nawet poniżej 100 zł i też działa bez problemu. A membranę można odłączyć, zastosować trójnik, itp. informacji jak to zrobić są w necie.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poszukaj tematu o stałej podmianie. Tak naprawdę nie potrzebujesz "ustrojstwa", tylko na rurze doprowadzającej wodę do akwarium montujesz korpusy narurowe w ilości odpowiadającej planowanym wkładom. Czyli np. jeden na filtr sedymentacyjny, jeden na węgiel, jeden na wkład usuwający żelazo czy azotany. Nie znam parametrów Twojej wody i nie jestem ekspertem od uzdatniania, są artykuły na ten temat na forach poświęconych budowie domów. Chodzi o coś w tym stylu:

filtry_przeplywowe_nowe.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Tak, są nawet gotowe zestawy na allegro, problem w tym że średnica otworów doprowadzających wodę to 3/4 ", przepływ wody będzie za duży i filtry nie wyłapią zanieczyszczeń ?

Opublikowano (edytowane)

A widzisz jakiś problem w założeniu na wylocie z tych filtrów "kranu" czy jakiegokolwiek zaworu regulującego przepływ ? Robisz zwykłą instalację hydrauliczną doprowadzając wodę do akwarium ale musisz mieć także stały odpływ. Nie mam nic takiego, więc nie jestem wstanie opisać.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dokładnie tak jak pisze @suricade. Ja tak mam. Przelew mam u góry w bocznej szybie. Zobacz sobie do mojego wątku poświęconego stawianiu akwarium.

• 1 miesiąc temu...