Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A ja na końcówkę, którą wkładam do akwarium również zastosowałem taką samą złączkę. Powód? Po zwinięciu węża na jedną i drugą końcówkę zakręcam korek 1/2 cala. Woda, która ewentualnie pozostanie nie wylewa mi się w szafie tudzież do plastikowego pojemnika, w którym trzymam ustrojstwo. Ale to tylko taka moja fanaberia.

7 minut temu, rafalniski napisał:

Jak budowałem swoje ustrojstwo to kupiłem korpus przezroczysty, warto wydać 3 PLN więcej i widzieć co dzieje się w środku :) 

https://sklep.osmoza.pl/obudowa-kp10-14-przezroczysta-p-138.html

Czasami zaleta staje się wadą. Niestety przezroczyste korpusy z czasem zachodzą brudem i nawet po jego wyczyszczeniu po pewnym czasie są matowe. Jest to wynik stojącej wody w korpusie, która pozostaje w jego wnętrzu do czasu następnej podmiany wody.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
On 10/10/2018 at 3:38 PM, rafalniski said:

Jak budowałem swoje ustrojstwo to kupiłem korpus przezroczysty, warto wydać 3 PLN więcej i widzieć co dzieje się w środku :)

Właśnie taki zamówiłem.

Trochę mam daleko z łazienki do akwarium (około 15 metrów), ale nawet gdyby taka odległość spowodowała spadek ciśnienia na wylocie, to nic złego, najwyżej woda się będzie trochę dłużej lała. W sumie moje podmiany to 30-40 litrów wody, także nawet 10-15 minut może lecieć.

Ustrojstwo kupione, złożone i przy ostatniej podmianie 10 litrów przez nie wlałem. Miałem gotowe 30 litrów odstanej wody zaprawionej chemicznym uzdatniaczem i nie chciałem jej wylewać, dlatego tylko 10 litrów przez ustrojstwo. Na następną podmiane już nie będzie kubełkowania z łazienki do zbiornika na balkonie i potem wlewania odstanej wody do akwarium konewką 1.5 litra.

Żona pukała się w głowę na widok 15-stu metrów białego wężyka, ale dopóki wszystko jest uprzątniete po zakończeniu prac dopóty Żona nie stawia weta na akwarium ?

Edytowane przez AquaNoob
Update
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
13 minut temu, MaciekMaciek napisał:

Czy przy takich wynikach wody moge użyć wersji 1?

Z informacji na stronie wodociągów wynika, że masz w kranie azotany na poziomie 3,99 mg/l. Wystarczy więc wersja I - z samym węglem. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To niezupełnie to samo, z tego co podałeś to uzyskasz wodę osmotyczną pozbawioną wszelkich związków mineralnych o ph 7, i twardości ogólnej i węglanowej 0. Taką wodę musiałbyś odpowiednio mineralizować.

Wytapatalkowane