Gość Opublikowano 10 Października 2018 #191 Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) A ja na końcówkę, którą wkładam do akwarium również zastosowałem taką samą złączkę. Powód? Po zwinięciu węża na jedną i drugą końcówkę zakręcam korek 1/2 cala. Woda, która ewentualnie pozostanie nie wylewa mi się w szafie tudzież do plastikowego pojemnika, w którym trzymam ustrojstwo. Ale to tylko taka moja fanaberia. 7 minut temu, rafalniski napisał: Jak budowałem swoje ustrojstwo to kupiłem korpus przezroczysty, warto wydać 3 PLN więcej i widzieć co dzieje się w środku https://sklep.osmoza.pl/obudowa-kp10-14-przezroczysta-p-138.html Czasami zaleta staje się wadą. Niestety przezroczyste korpusy z czasem zachodzą brudem i nawet po jego wyczyszczeniu po pewnym czasie są matowe. Jest to wynik stojącej wody w korpusie, która pozostaje w jego wnętrzu do czasu następnej podmiany wody. Edytowane 10 Października 2018 przez Gość
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Października 2018 #192 Opublikowano 10 Października 2018 3 minuty temu, Jerry_jerry napisał: Ale to tylko taka moja fanaberia. To jest wygoda. Ja dałem kranik który ułatwia nalewanie i nie powoduje tego ,ze woda pod ciśnieniem pryska po łazience ani nie zostaje w wężu.
AquaNoob Opublikowano 10 Października 2018 #193 Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) On 10/10/2018 at 3:38 PM, rafalniski said: Jak budowałem swoje ustrojstwo to kupiłem korpus przezroczysty, warto wydać 3 PLN więcej i widzieć co dzieje się w środku Właśnie taki zamówiłem. Trochę mam daleko z łazienki do akwarium (około 15 metrów), ale nawet gdyby taka odległość spowodowała spadek ciśnienia na wylocie, to nic złego, najwyżej woda się będzie trochę dłużej lała. W sumie moje podmiany to 30-40 litrów wody, także nawet 10-15 minut może lecieć. Ustrojstwo kupione, złożone i przy ostatniej podmianie 10 litrów przez nie wlałem. Miałem gotowe 30 litrów odstanej wody zaprawionej chemicznym uzdatniaczem i nie chciałem jej wylewać, dlatego tylko 10 litrów przez ustrojstwo. Na następną podmiane już nie będzie kubełkowania z łazienki do zbiornika na balkonie i potem wlewania odstanej wody do akwarium konewką 1.5 litra. Żona pukała się w głowę na widok 15-stu metrów białego wężyka, ale dopóki wszystko jest uprzątniete po zakończeniu prac dopóty Żona nie stawia weta na akwarium Edytowane 15 Października 2018 przez AquaNoob Update
MaciekMaciek Opublikowano 26 Listopada 2018 #194 Opublikowano 26 Listopada 2018 Hej, Czy przy takich wynikach wody moge użyć wersji 1? (Warszawa Wola) https://www.mpwik.com.pl/view/jakosc-wody/centralny/2018&miesiac=pazdziernik
marcin73m Opublikowano 26 Listopada 2018 #195 Opublikowano 26 Listopada 2018 13 minut temu, MaciekMaciek napisał: Czy przy takich wynikach wody moge użyć wersji 1? Z informacji na stronie wodociągów wynika, że masz w kranie azotany na poziomie 3,99 mg/l. Wystarczy więc wersja I - z samym węglem.
MaciekMaciek Opublikowano 26 Listopada 2018 #196 Opublikowano 26 Listopada 2018 Dzięki. Na wszelki sprawdze jeszcze testami jak do mnie dotra
marcin73m Opublikowano 26 Listopada 2018 #197 Opublikowano 26 Listopada 2018 Teraz, MaciekMaciek napisał: Na wszelki sprawdze jeszcze testami jak do mnie dotra jak najbardziej prawidłowy tok rozumowania
Ertos Opublikowano 9 Grudnia 2018 #198 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Cześć Mam takie pytanie nie wiem czy gdzieś to było poruszane bo nie mogę znaleźć ale skoro ustrojstwo do wody kosztuje np aktualnie 110-130 zł to czy nie lepiej kupić tego https://sklep.osmoza.pl/filtr-akwarystyczny-aquarius-maxi-75-100-150-gpd-p-864.html ? Co sądzicie o tym ?
darkon Opublikowano 9 Grudnia 2018 #199 Opublikowano 9 Grudnia 2018 To niezupełnie to samo, z tego co podałeś to uzyskasz wodę osmotyczną pozbawioną wszelkich związków mineralnych o ph 7, i twardości ogólnej i węglanowej 0. Taką wodę musiałbyś odpowiednio mineralizować. Wytapatalkowane
Andrzej Głuszyca Opublikowano 9 Grudnia 2018 #200 Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) To nie kwestia ceny. Pytanie po co Ci tego rodzaju woda w akwa. Będziesz musiał ją dodatkowo "wzbogacać". Nie ma sensu. A ustrojstwo i tak zrobisz taniej. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez AndrzejGłuszyca 1
Rekomendowane odpowiedzi