Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kombinujesz jak koń pod górę.

Każda bateria umywalkowa miesza wodę zimną z ciepła i potrafi obie zakręcić :Doraz regulować przepływ to po kij te zaworki i trójniki?

Każda polska kranowa bateria ma wkręcaną taką nakrętkę z sitkiem które natychmiast zachodzi kamieniem .

Nie prościej zrobić to i od razu 20170416_072349_001.thumb.jpg.1d72c00885c1a2af4effd70c1a0b5f9b.jpgwężyk 3/8" do ustrojstwa.  To szybkozłączka  GZ1/2" x wężyk 3/8"  wkręcona na siłę w ten dynks i zalane CosmoPlastem500 by woda nie wypchnęła - siedzi na mur.

Klucz 22 potrzebny by ten dynks odkręcić bo zwykle kamień go zapiecze i tylko chłopy z łapą jak imadło potrafią odkręcić bez klucza.

Odkręcasz ten dynks kluczem i wkręcasz ten dynks ze szybkozłączką.

• Lubię to 1
Opublikowano

dzięki ci bardzo deccorativo :)nawet bym tak zrobił ale jak zwykle nie opisałem dokładnie wszystkiego:biggrin:,,,mieszkam w bloku akwa jest w pokoju gościnnym a za ścianą łazienka jakieś 3 metry do baterii.więc wymyśliłem i podciągnąłem sobie węża listwami przypodłogowymi,prosto do akwarium i tutaj mój pomysł złączyć pod umywalką zimną wodę z ciepła do trójnika na szybko złączki  i mam na stałe .nie ciągam węża po pokoju tylko w łazience odkręcam zaworki i woda się leje bezpośrednio do akwa..Ale jak nie wypali to z korzystam z twoich wiadomości zwłaszcza że cale fifki pół cala dla mnie to magia ...POZDRAWIAM..

Opublikowano

Zamówiłem zestaw nr 1, czekam na przesyłkę, a jak dojdzie to pochwalę się efektami konstrukcji ?

No i po podmiance! :D
Jestem zachwycony ustrojstwem - działaniem i funkcjonalnością. Jeśli ktoś się waha to niech się nie waha tylko kupuje! :)

WP_20170421_20_21_47_Pro.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To i ja takie małe podziękowanie napiszę dla @deccorativo .

Niby miałem urządzenie do nalewania wody: był korpus, był wkład sznurkowy i niby filtrował, ale tylko mechanicznie.

Teraz siedzi sobie wkład węglowy i odwala dobrą robotę. Nie musiałem nic przerabiać bo do korpusu wkręcone są z dwóch stron kraniki i tym dopływowym wyregulowałem przepływ na ok 6 l/min. Odkręcam wylot kiedy trzeba i woda w odpowiednim tempie wpływa do zbiornika.

Sprawdziłem swoje wodociągi i azotany 5,2 czyli jeden korpus ok.

Poniżej dołączam zdjęcie i jeśli ktoś ma sumpa z dolewką to może sobie w łatwy sposób polepszyć jakość wody w zbiorniku właściwie bez dodatkowych kosztów ;) pomoijając. oczywiście wkład.

DSC_0403.thumb.JPG.b5ff399b59f1cb28658b8051d0d7171e.JPG

Opublikowano

Mam to szczęście lub też nie, ale będę składać zamówienie na ustrojstwo wersja 1 (czyli sam wkład z węgla), ale powstało u mnie jedno pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi...

W sklepie, w karcie "opis produktu" widnieje:

Seria FCCBL przeznaczona jest do uzdatniania zimnej wody pitnej.

Jak się ma natomiast owy wkład do ciepłej wody. Interesuje mnie to, bo chce mieć podłączony korpus pod wodę mieszaną która będzie miała temperaturę w okolicach 25-26 st. C.

Czy taka woda będzie czy też nie będzie miała wpływu na węgiel??? Czy wkład spełni swoją rolę również przy wodzie ciepłej, czy raczej należy unikać takiego połaczenia i pozostaje mi jedynie przepuszczanie wody zimnej???

Opublikowano

W sklepie osmoza.pl widnieje to:

Wkład węglowy blokowy FCCBL AF lub GW

Dane techniczne:

Wymiary: 
wysokość: 9 7/8" (25 cm)
średnica: 2½" (6,5 cm)

temperatura pracy: 2-45'C
zalecany przepływ: do 6l/min
żywotność: 3-6 miesięcy / 8000 litrów

Opublikowano
5 godzin temu, deccorativo napisał:

W sklepie osmoza.pl widnieje to:

Wkład węglowy blokowy FCCBL AF lub GW

Dane techniczne:

Wymiary: 
wysokość: 9 7/8" (25 cm)
średnica: 2½" (6,5 cm)

temperatura pracy: 2-45'C
zalecany przepływ: do 6l/min
żywotność: 3-6 miesięcy / 8000 litrów

Wstyd się przyznać, ale tego opisu na stronie nie zauważyłem :e_confused: - mój błąd... Jednak dziękuję @deccorativo za szybką odpowiedź... Zatem kieruje się w stronę sklepu, dokonać zakupów...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 21.04.2016 o 16:59, deccorativo napisał:

Zaproponowałem właścicielowi sklepu osmoza.pl by udzielił naszym klubowiczom upustu:D zobaczymy czy się przychyli do prośby.

Henryku, coś w tym temacie? Mam zamiar złożyć zamówienie na części do ustrojstwa nr 1.