Skocz do zawartości

Ocena obecnych parmetrów wody przy starcie

gasperro

Rekomendowane odpowiedzi

Zrób 50% podmianę wody  ale przez ustrojstwo albo Kup 118ml Kordon Amquel Plus i wlej do tej podmienianej wody.

Pomierz po podmianie NO2 i NO3 ale dopiero jutro po widoku - nigdy nie robimy pomiarów przy sztucznym świetle.

Jak masz Bakterie nitryfikacyjne typu Prodibio Biodigest , Seachem Stability  to wlej ale żadne inne wynalazki z zoologa. Żebyś nie napisał jutro że nie było to kupiłem xxxxxxx  - ma być - nie było tych to nic nie kupiłem.

15 godzin temu, deccorativo napisał:

Zrób 50% podmianę wody  ale przez ustrojstwo albo Kup 118ml Kordon Amquel Plus i wlej do tej podmienianej wody.

Pomierz po podmianie NO2 i NO3 ale dopiero jutro po widoku - nigdy nie robimy pomiarów przy sztucznym świetle.

Jak masz Bakterie nitryfikacyjne typu Prodibio Biodigest , Seachem Stability  to wlej ale żadne inne wynalazki z zoologa. Żebyś nie napisał jutro że nie było to kupiłem xxxxxxx  - ma być - nie było tych to nic nie kupiłem.

Powiedz mi proszę ile tego kordon amquel plus i seachema ? Jutro będę to robił bo dziś już nie dam rady. Rozumiem że jak zrobię jak mówisz to na następny dzień pomierzyc no2 i no3 ?

Rozumiem że wypompować wodę, nalać nowej wlać Kordona i Bakterie ? Ile ewentualnie tej ampułki ? Przepraszam za pytania dość dziwne Ale ampułka np. Jest na 1000 L , a seachem jest w dawkach przez tydzień, za to kordon też w jakichś dawkach jest. Stąd moje może i głupie pytania :-(

Edytowane przez Mucha

Kordon Amquel Plus to nowoczesny uzdatniacz wody kranowej który dodatkowo detoksykuje dla ryb i testów trucizny typu amoniak NH3 i azotyny NO2 oraz częściowo azotany NO3 . 

Pomaga więc przetrwać rybom stan zachwianej biologii nitryfikacyjnej bez szkody dla ich zdrowia..

Kup 118ml Kordona  i 100-118ml Stability i lej oba wg instrukcji na opakowaniu na cała ilość wody w baniaku.

Pomiary robisz na następny dzień przy świetle dziennym.

Edytowane przez deccorativo

nic nie lać więcej - tylko czekać i co 3-4 dni mierzyć NO2 i NO3.

wszystko się zgadza NO2 -0,1 ppm a NO3 ok -15ppm

a zapomniałem - wyrzucić testy zooleka by cię więcej nigdy nie korciło nimi mierzyć i pomyśleć jak głupio wydałeś na nie kasę.

Solennie sobie przyrzec by więcej bzdurnie kasą nie szastać tylko najpierw pytać na forum czy warto na to coś wydać grosz.