Skocz do zawartości

Wymarzone akwarium - padło na Malawi 240l- marzenie wkrótce się spełni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczyniłem malutkie postępy w temacie - szafka już stoi!

Kupiłem szafkę Diversy Solid 150x50x75 - ta szafka najbardziej mi się podobała wizualnie, choć po skręceniu mam zastrzeżenia do jakości wykonania tej szafki, a najbardziej chyba do sposobu transportu jej od sprzedawcy z allegro do mnie (poobijane narożniki płyt, no ale trudno! szafka już kupiona.

Ma ktoś taką szafkę? jak się sprawuje? Nie wiem czy wzmocnić ją jakoś jeszcze? może jakieś kątowniki dokręcić w środku i dać jeszcze jedną płytę na blat?

Teraz mam do was pytanie odnośnie wypoziomowania tej szafki, szafka ma 8 nóżek a narożnik podłogi w tym pokoju jest lekko zaniżony (podłoga z paneli) co podkładać pod nóżki?

Akwarium i pokrywę będę kupował od Aquarium-fisch z Katowic - 150x50x60 - 450l :D .

Mam do wyboru akwarium klejone silikonem czarnym a za dopłatą bezbarwnym (+60zł) Które wybrać?

O mało co nie kupiłem pokrywy aluminiowej Diversy, ale w porę natrafiłem na opinie i filmik o tej pokrywie że strasznie przeciekają i z niej zrezygnowałem.

Do szafki miała być gratisem mata pod akwarium ale jakoś nie trafiła do mnie, jestem w trakcie wyjaśniania tego faktu ze sprzedającym.

Nie wiem czy mi dośle tą matę! jeśli nie dośle to co zastosować? kupić taką matę? czy styropian?

post-16770-14695728183032_thumb.jpg

Opublikowano
Nie wiem czy mi dośle tą matę! jeśli nie dośle to co zastosować? kupić taką matę? czy styropian?

Mata Podkładka pod akwarium 150 x 50cm grubość 9mm (5489991212) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

kup taką. Styropian odpuść sobie . A najlepiej jak gość Ci dośle.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Pomalutku i do przodu!

Baniaczek już stoi, 450l - 150x 60 x 50, belka oświetleniowa własnej roboty - 2x naświetlacz led, tło wklejone - 3mm pcv, takie samo na dnie, kaseciak sklejony, brakuje mi tylko do niego gąbek i złoża.

Kamienie też wstępnie poukładane (serpentynit - około 110kg), pozostało jeszcze wypłukać piasek, wsypać go do zbiornika i zalewać wodą! Bardzo się boję tego momentu :P żeby to wszystko wytrzymało! Przeraża mnie myśl zalania mieszkania.

post-16770-14695728736521_thumb.jpg

post-16770-14695728744096_thumb.jpg

Opublikowano

Wyszło bardzo ładnie - kamienie wyglądają stabilnie. teraz od razu oderwij tą folię i przyklej tło do szyby klejem Soudal allfix z 6 kropelek tak po 3 w połowie i na brzegach najpierw po środku i to samo na samej górze. Na dole nie klej bo piasek dociśnie.

Jak nie przykleisz teraz jak nie ma wody to z czasem pcv się wygina górą odstaje od szyby i za tłem powstaje szczelina z martwą wodą. Nie wolno użyć silikonu bo pod wodą nie trzyma do spienionego pcv do litego już tak.

Płucz piasek i śmiało wsypuj tak z 5cm grubo resztę ci na pw napisałem.

Nie ma obawy o zalanie bo masz najbezpieczniejszą wersję filtracji a baniaki bez młotka tak same z siebie nie pękają :D teraz jest szkło grube i wzmocnienia - bez obaw.:D

powodzenia

Opublikowano
Pomalutku i do przodu!

Baniaczek już stoi, 450l - 150x 60 x 50, belka oświetleniowa własnej roboty - 2x naświetlacz led, tło wklejone - 3mm pcv, takie samo na dnie, kaseciak sklejony, brakuje mi tylko do niego gąbek i złoża.

Kamienie też wstępnie poukładane (serpentynit - około 110kg), pozostało jeszcze wypłukać piasek, wsypać go do zbiornika i zalewać wodą! Bardzo się boję tego momentu :P żeby to wszystko wytrzymało! Przeraża mnie myśl zalania mieszkania.

Siemanko ;)...

Fajny zestaw,tylko nie zapomnij przed zalaniem zbiornika go wypoziomować...

Ps.Czy mógłbyś wrzucić fotkę pokrywy od wewnątrz?

Opublikowano
Ja mam na silikon zwykły akwarystyczny przyklejone pcv w morskim i nic się nie wygina, nie odkleja

...też tak kiedyś miałem i było OK. A pytałem o ten napis na tle bo myślałem ,że to nadruk i ,że nie zauważyłeś. Pokrywa podobna do tej co ja mam z Wromaka. Fajna sprawa z tymi przelotkami... Ja mam dwie na przedniej przykrywce i fajnie spełniają swoją rolę. Jeżeli masz je zamknięte to warto chociaż dwie z przodu otworzyć.