Skocz do zawartości

Wymarzone akwarium - padło na Malawi 240l- marzenie wkrótce się spełni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczyniłem malutkie postępy w temacie - szafka już stoi!

Kupiłem szafkę Diversy Solid 150x50x75 - ta szafka najbardziej mi się podobała wizualnie, choć po skręceniu mam zastrzeżenia do jakości wykonania tej szafki, a najbardziej chyba do sposobu transportu jej od sprzedawcy z allegro do mnie (poobijane narożniki płyt, no ale trudno! szafka już kupiona.

Ma ktoś taką szafkę? jak się sprawuje? Nie wiem czy wzmocnić ją jakoś jeszcze? może jakieś kątowniki dokręcić w środku i dać jeszcze jedną płytę na blat?

Teraz mam do was pytanie odnośnie wypoziomowania tej szafki, szafka ma 8 nóżek a narożnik podłogi w tym pokoju jest lekko zaniżony (podłoga z paneli) co podkładać pod nóżki?

Akwarium i pokrywę będę kupował od Aquarium-fisch z Katowic - 150x50x60 - 450l :D .

Mam do wyboru akwarium klejone silikonem czarnym a za dopłatą bezbarwnym (+60zł) Które wybrać?

O mało co nie kupiłem pokrywy aluminiowej Diversy, ale w porę natrafiłem na opinie i filmik o tej pokrywie że strasznie przeciekają i z niej zrezygnowałem.

Do szafki miała być gratisem mata pod akwarium ale jakoś nie trafiła do mnie, jestem w trakcie wyjaśniania tego faktu ze sprzedającym.

Nie wiem czy mi dośle tą matę! jeśli nie dośle to co zastosować? kupić taką matę? czy styropian?

post-16770-14695728183032_thumb.jpg

Opublikowano
Nie wiem czy mi dośle tą matę! jeśli nie dośle to co zastosować? kupić taką matę? czy styropian?

Mata Podkładka pod akwarium 150 x 50cm grubość 9mm (5489991212) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

kup taką. Styropian odpuść sobie . A najlepiej jak gość Ci dośle.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Pomalutku i do przodu!

Baniaczek już stoi, 450l - 150x 60 x 50, belka oświetleniowa własnej roboty - 2x naświetlacz led, tło wklejone - 3mm pcv, takie samo na dnie, kaseciak sklejony, brakuje mi tylko do niego gąbek i złoża.

Kamienie też wstępnie poukładane (serpentynit - około 110kg), pozostało jeszcze wypłukać piasek, wsypać go do zbiornika i zalewać wodą! Bardzo się boję tego momentu :P żeby to wszystko wytrzymało! Przeraża mnie myśl zalania mieszkania.

post-16770-14695728736521_thumb.jpg

post-16770-14695728744096_thumb.jpg

Opublikowano

Zestaw (szkło i pokrywa) z Aquarium-fish z Katowic. Folia będzie zerwana z pcv ale dopiero przed zalaniem zbiornika - żeby nie uszkodzić tła.

Opublikowano

Wyszło bardzo ładnie - kamienie wyglądają stabilnie. teraz od razu oderwij tą folię i przyklej tło do szyby klejem Soudal allfix z 6 kropelek tak po 3 w połowie i na brzegach najpierw po środku i to samo na samej górze. Na dole nie klej bo piasek dociśnie.

Jak nie przykleisz teraz jak nie ma wody to z czasem pcv się wygina górą odstaje od szyby i za tłem powstaje szczelina z martwą wodą. Nie wolno użyć silikonu bo pod wodą nie trzyma do spienionego pcv do litego już tak.

Płucz piasek i śmiało wsypuj tak z 5cm grubo resztę ci na pw napisałem.

Nie ma obawy o zalanie bo masz najbezpieczniejszą wersję filtracji a baniaki bez młotka tak same z siebie nie pękają :D teraz jest szkło grube i wzmocnienia - bez obaw.:D

powodzenia

Opublikowano
Pomalutku i do przodu!

Baniaczek już stoi, 450l - 150x 60 x 50, belka oświetleniowa własnej roboty - 2x naświetlacz led, tło wklejone - 3mm pcv, takie samo na dnie, kaseciak sklejony, brakuje mi tylko do niego gąbek i złoża.

Kamienie też wstępnie poukładane (serpentynit - około 110kg), pozostało jeszcze wypłukać piasek, wsypać go do zbiornika i zalewać wodą! Bardzo się boję tego momentu :P żeby to wszystko wytrzymało! Przeraża mnie myśl zalania mieszkania.

Siemanko ;)...

Fajny zestaw,tylko nie zapomnij przed zalaniem zbiornika go wypoziomować...

Ps.Czy mógłbyś wrzucić fotkę pokrywy od wewnątrz?

Opublikowano

Ja mam na silikon zwykły akwarystyczny przyklejone pcv w morskim i nic się nie wygina, nie odkleja ;)

Tło tak przykleilem i grzebień w kominie.

Opublikowano
Ja mam na silikon zwykły akwarystyczny przyklejone pcv w morskim i nic się nie wygina, nie odkleja

...też tak kiedyś miałem i było OK. A pytałem o ten napis na tle bo myślałem ,że to nadruk i ,że nie zauważyłeś. Pokrywa podobna do tej co ja mam z Wromaka. Fajna sprawa z tymi przelotkami... Ja mam dwie na przedniej przykrywce i fajnie spełniają swoją rolę. Jeżeli masz je zamknięte to warto chociaż dwie z przodu otworzyć.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.