Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zostaw Yellow i aulonę, flavus się do tego zestawu się nie nadaje (dieta + agresja).

Możesz bez problemowo dołożyć Iodotropheus sprengerae (popularnego rdzawego) będzie inny akcent kolorystyczny.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Zostaw Yellow i aulonę, flavus się do tego zestawu się nie nadaje (dieta + agresja).

Możesz bez problemowo dołożyć Iodotropheus sprengerae (popularnego rdzawego) będzie inny akcent kolorystyczny.

Ooo ooo, to! To jest dobre Eliot!

Dziękuję! Ja bym pewno do tego nie doszedł zbyt szybko ☺

Pozostaje jeszcze jedno pytanie - ile? 1+4 każdej?

I drugie, warto kupować F1 czy to zupełnie nieistotne? Pytam, bo różnica w cenie duża, a jakoś realnych różnic nie czuje by miały być. W końcu nie zamierzam robić hodowli ☺

Opublikowano

Jeżeli będziesz miał możliwość zakupu haremów 1+3 lub 4 to świetnie, lecz rzadko kiedy ma się taką okazję. Najprościej jest kupić po 10 sztuk z każdego gatunku ,który wybrałeś, poczekać aż podrosną i później zostawic w odpowiednich proporcjach. Co do kupowania f1 czy "normalnych" : Opinii na ten temat będziesz mieć tyle co posiadaczy ryb naszego biotopu. Osobiście wolę kupić F1 z zaufanej hodowli/importera i mieć pewność ,że ryby będą w świetnej kondycji oraz,że będą czyste genetycznie,czego niestety nie można powiedzieć o rybach ,z niektórych hodowli. Nie polecam kupowania jakichkolwiek ryb ze sklepu zoologicznego. Na naszym forum możesz poczytać o polecanych przez klubowiczów hodowlach. Moim zdaniem warto dołożyć troche pieniędzy i cieszyć się ,z ładnych ryb :)

Opublikowano

No, tego F1 na pewno się nie da :D

A teraz odnośnie dalej tego tematu, ale troszkę z innej beczki:

W Świętochłowicach Yellow 4-5 cm kosztuje 7 zł.

W Malawian ta sama rybka kosztuje już 32 zł.

Jest ktoś w stanie to rozsądnie wyjaśnić? I czy, jako amator, warto wydawać prawie 5 razy więcej?

Opublikowano

W Malawianie masz większą pewność że nie trafisz na kundelka a w zoologu już tej pewności nie masz.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ok, tego się domyśliłem dlatego nie szukam w zoologicznych. W Świętochłowicach jest hodowla, nawet był temat na forum apropo tego dostawcy, niby OK. Pytanie, czy realnie na początek warto mieć "pure blood" czy nawet taki kundelek będzie OK - czy ja mam szansę zobaczyć realną różnicę?

Opublikowano
czy nawet taki kundelek będzie OK - czy ja mam szansę zobaczyć realną różnicę?

Masz, niestety, dużą szansę. Kundelki bardzo często znacznie różnią się od ryb czystej krwi. Problem polega na tym, że tą różnicę widać dopiero u dorosłych ryb.

Opublikowano

Za Yellow 32 zł ? Toż to rozbój w biały dzień, masz tą hodowle w Swiętochłowicach, umów się pojedź i zobaczysz co prezentują może faktycznie nie mają złych ryb.