Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Dużymi krokami zbliża się moment zakupu ryb . Planowana obsada była już gotowa (cynotilapia afra+iodotropheus sprengerae+labidochromis caeruleus) , ale po sobotniej wizycie w sklepach zachciało się urozmaicenia kombinowania :)

O ile afry i rdzawe bym zostawił to chciałbym poznać Wasze opinie w temacie wymiany elementu żółtego obsady (labidochromis caeruleus) na któryś z poniższych :

METRIACLIMA MSOBO MAGUNGA

MELANOCHROMIS JOHANNI RED

MELANOCHROMIS CHIPOKAE

(Okazało się , że mam całkiem niedaleko do oferty http://allegro.pl/listing/user/listing.php?order=p&us_id=34143479)

Opublikowano

W zasadzie każdy z tych gatunków możesz wpuścić do swojego akwarium. Zastanawiam się nad tą odmianą johanni red. Pachnie mi to hodowlaną odmianą.

Opublikowano
METRIACLIMA MSOBO MAGUNGA MELANOCHROMIS JOHANNI RED
Nie łączyłbym tych dwóch gatunków ze względu na samice, obie żółto-pomarańczowe.
Opublikowano

Za szybko czytałem a percepcja już nie ta ;) Jak jako podmianka to dowolnie ;) choć wahałbym się nad chipokae bo rośnie spory i agresywny.

Opublikowano
c.afra

A która dokładnie ? Weź pod uwagę "piękno" samic M. Aurora ma samice piękne inaczej ;) rdzawy ma swój urok ale kolorem nie powala. Jak do tego dołożysz jakąś cynotilapię z szarymi samicami to w akwarium będziesz miał szaro-buro.

Opublikowano

Teście mnie zastrzelili...

Ryby w sklepie to podrostki około 5cm. Samice niebieskawe. Samce jasno niebieskie płetwy grzbietowe bialawe 5 ciemnych pionowych pasow