Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Raz w tygodniu odbieram mrożonki od IT. Zawsze spakowane w styroboksie dodatkowo wyłożonym gazetami. Nigdy jeszcze nie były rozmrożone.

Jeśli jesteś na 100% pewny,że mrożonki masz od naprawdę zaufanego sprzedawcy,oraz że nie były one kilkakrotnie rozmrożone i ponownie zamrożone,to nie ma powodów do obaw by nie karmić nimi ryb...

Opublikowano
Jeśli jesteś na 100% pewny,że mrożonki masz od naprawdę zaufanego sprzedawcy,oraz że nie były one kilkakrotnie rozmrożone i ponownie zamrożone,to nie ma powodów do obaw by nie karmić nimi ryb..

Tego nie możesz być nigdy pewny w 100%. Poza tym niektóre mikroorganizmy są w stanie przetrwać zamrożenie w bliskich wartościach 0`C. Nie wiesz jaka była temperatura zamrożenia.

Opublikowano

Odbiór u producenta daje praktycznie pewność. Karmy są rozmazane i ponownie zamrażane bądź w transporcie bądź w sklepie.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Tego nie możesz być nigdy pewny w 100%. Poza tym niektóre mikroorganizmy są w stanie przetrwać zamrożenie w bliskich wartościach 0`C. Nie wiesz jaka była temperatura zamrożenia.

Odbiór u producenta daje praktycznie pewność.

W tym przypadku w zupełności się z wami zgadzam ;) ...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Moje pysie dostały ciemnych plam na podgardlach i pyskach. Wyczytałem na forum, że to może być wina złej diety. Posiadam pokarmy:JBL Novo Malawi, OSI cichlid flakes, OSI Vividcolor Flakes, OSI Spirulina Flakes, Tetra cichlid Algae mini pellets i mrożony solowiec. Pomóżcie skomponować z tego jakieś logiczne karmienie. Starałem się żeby rybki dostawały pokarm roślinny w 3/4 i mięsny w 1/4. Jako roślinny traktowałem JBL Novo Malawi, OSI cichlid flakes, Spirulina Flakes z OSI, Tetra cichlid Algae mini pellets. Jako mięsny OSI Vividcolor Flakes i solowca. Wyraźnie jednak coś schrzaniłem. Moje pyszczaki to:

Pseudotropheus saulosi coral

Labidochromis caeruleus

Iodotropheus sprengerae

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano"

Rybek jest średnio po 7 dorastających i trochę narybku. Część ryb już oddałem, kolejną redukcję zrobię za jakieś dwa tygodnie. Wyławianie ich z kamieni mogło by zostać nową chińską torturą. Akwarium to 300L.

Opublikowano

Labidochromis caeruleus jest raczej mięsożerny więc karmienie go 75/25 nie jest dobrym pomysłem :) Ja przy podobnej żywieniowo obsadzie karmię 50/50 (rano "mięsny" wieczorem roślinny) i wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Opublikowano

Dobre pokarmy używasz i na bank to nie ich wina. Tak samo jak to że karmisz z jakąś dużą przewagą zielonego.

Którym to rybą takie plamy wyskoczyły?

Opublikowano

Kilku (chyba) samiczkom Saulosi coral, Yellowka i Rdzawego. Na nich to najlepiej widać. Nie wszystkie ryby to mają. Normalnie jedzą, tylko wybrzydzają z OSI. Z wiekiem zrobiły się trochę płochliwe. Czyli dawać więcej mięsnego?

Opublikowano

Zazwyczaj z czasem ryby stają się mniej płochliwe. Sprawdź na początku parametry wody pH, NO2 i NO3.

Moim zdaniem posiadasz na tyle dobre karmy, że z tego solowca możesz zrezygnować. Jeszcze nie spotkałem się z ichtiopatologiem, który pozytywnie wypowiadał się o mrożonkach. Mbuna nawet ta "mięsożerna" spokojnie da sobie radę bez mrożonek. Możliwe, że coś z tymi mrożonkami wpuściłeś do wody.