Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja to mam:) I złego słowa jak dotąd nie powiem na żden z filterków aqua-el a to już mój trzeci. W mojej 240 spisuje się rewelwcyjnie. Gąbke co prawda na większą wymieniłem ale ciąg ma naprawde niezły i bywają tygodnie gdy nie musze odmulać bo nie ma czego:) A przy tym najważniejsza sprawa ma mało Watów w porównaniu z innymi podobnymi modelami. Zdecydowanie od 200-300l polecam:D

Opublikowano

pytaj Misyo... napisał dopiero dwa posty na forum w temacie o dużych baniakach, ale znamy się i wiem że się przygląda bo plauje malawi...

miał ten filtr w 112 ogólnej i mówi że najgorszy jaki w życiu miał... chciał mi go nawet oddać, bo mu się wala w szafce... :lol:

Opublikowano

Dokładnie tak.

Przerobiłem kilkanaście różnych pompek ale aquael zawsze był najgorszy.

W skrócie bo gonie do pracy:

- bardzo często sie przypycha.

- po awarii prądu potrafi po prostu nie wystartować. trzeba go wyłączyć i włączyć.

- plastyki i gumki sie szybko odbarwiły.

- trzeba powybierać węgiel...

Jako filtr mechaniczny jest beznadziejny. NIE POLECAM.

Opublikowano

IMO nie jest ani beznadziejny ani rewelacyjny. Dość przeciętny sprzęt.

Ma wadę, na którą ktoś już zwrócił uwagę, i dla mnie to dyskwalifikuje go jako ''dobry sprzęt''- często po braku prądu nie chce sam zastartować.

W tej wielkości mogę z czystym sumieniem polecić PF 1000 Aqua Medica. Ma mały koszyk ale to da się łatwo zmienić instalując dużą gąbkę, a sama głowica ma świetne parametry, charakteryzuje się zwartą konstrukcją i jest praktycznie niezniszczalna. Przy tym ma dobrą cenę. Ja sama powoli zastępuję głowice Szuta tymi właśnie powerheadami. Dla mnie- rewelacja.

Opublikowano

aquaele to zabawkowe filtry ktorych nienawidze nienawiscia zimna i gleboka, i gardze podobnie jak samochodami marki skoda. Odradzam tez tetre. Na szutach mozna polegac, a kosztuja niewiele. GLowiczka 8W trwa na wieki a podpiac pod nia mozna wlasciwie kazda dostepna puszke szuta poczawszy od malej oryginalnej zielonej, w dowolnej ilosci, poprzez caly asortyment gabek (np seniora), az do mojej ulubionej duzej czarnej puszki z ogromna gabka,zdaje sie wyprodukowanej do oczek, ale u mnie ukryta w zwartkach spisywala sie doskonale. Lubie tez wewn. fluvale, weipro sa niezle, bardzo dobra opinie maja Power heady hagena no i ta aqua medica mnie zaciekawila...

pozdrawiam

Opublikowano

No to skoro temat rośnie to dopisze jeszcze parę zdań.

Jeśli chodzi o akwarystyke to mam nieduże doświadczenie jeśli idzie o pompki itp. Ale od kilku ładnych lat siedze w WaterCoolingu... Gdzie pare lat temu wszyscy używali pompek akwariowych. Można by na ten temat niemałą książkę napisać. Przeróbki, testy, praca przy różnym obciążeniu... katowane było miesiącami. Sam osobiście przerobiłem ponad 10 różnych głowic... i mogę opisąś moje wrażenia.

1. AquaEl uważam za najgorszą z możliwych opcji. Jakość wykonania masakrycznie niska. Strasznie zawodna. Głośna po krótkim czasie. Gówniane plastiki... po prostu badziew najniższej możliwej jakości. NIGDY WIĘCEJ

2. AquaSzut - mieszane uczucia. Te w kompach były średnie. Szybko robiły się głośne. Przy niewielkim obciążeniu bardzo traciły na wydajności. Z drugiej strony filtr wew w akwarium sprawuje sie bardzo przyzwoicie. Dużą zaletą jest dostępność akcesoriów i części zamienny. No i wiadomo cena...

3. ATMAN - o dziwo mój faworyt w rozwiązaniach nisko budżetowych. Tani i dobry. Chiński rodowód nie rokuje jakości... ale mnie nigdy nie zawiódł.

4. Eheim - gdyby nie ta cena... Od razu widać, że to niemiecki producent. Złączki, króćce, rurki... marzenie. Wszystko proste ale wykonane perfekcyjnie i na wieczność.

5. Tetra - tutaj znowu mieszane uczucia. Z jednej strony mój kubełek jest mocno plastikowy, średnio wyposażony i wszystko jest bardzo delikatne. Z drugiej 2 lata niezawodnej pracy....

Miałem/mam z tego co pamietam:

- PowerHead AS MJ1000

- Eheim 1048 i 1250

- TETRATEC EX 700

- AquaEL TURBO FILTER 650

- AquaSzut Mini

- AquaSzut SENIOR

- Atman AT 305

Więcej nie pamietam ale było jeszcze tego trochę. Ostatnio co mnie strasznie rozbawiło to filtr UV w filtrach AquaEla... dioda UV ;D