MatiK Opublikowano 28 Października 2015 #21 Opublikowano 28 Października 2015 Estherae za duże do 300l.?! Sugerowałem się odpowiedzią eljota z innego wątku : http://forum.klub-malawi.pl/showpost.php?p=330955&postcount=2 co prawda sprawa tyczyła się zbiornika 120x40x50, ale nie wiem, czy ta różnica w szerokości baniaka coś wnosi, a nawet jeśli tak to jest jednak sporą rybką, co w połączeniu z niemałym Yellow i żywiołowym Maingano w tym zbiorniku chyba nie byłoby dobrym pomysłem na początek przygody z biotopem Malawi, ale mogę się mylić oczywiście, nie mówię, że nie
eljot Opublikowano 28 Października 2015 #22 Opublikowano 28 Października 2015 Potwierdzam swoje zdanie Redy to klocki samce mogą dorosnąć do 15 cm samice też nie są malutkie IMHO min to 150 cm.
pozner Opublikowano 28 Października 2015 #23 Opublikowano 28 Października 2015 Ryby 10cm. są polecane do akwariuw 80cm. dł. a ryba 15cm. jest za długa do akwarium 120cm. dł. Gdzie tu logika? Już nic nie rozumiem.
MatiK Opublikowano 28 Października 2015 #24 Opublikowano 28 Października 2015 Ryby 10-12cm. są polecane do akwariuw 80cm. dł. Które to ryby? Saulosi osiągające maks. 10cm? edit: zdążyłem przed edycją
pozner Opublikowano 28 Października 2015 #25 Opublikowano 28 Października 2015 Saulosi polecane są jednogatunkowo do 80cm.
MatiK Opublikowano 28 Października 2015 #26 Opublikowano 28 Października 2015 No właśnie, zgadza się po pierwsze jednogatunkowo, po drugie to jednak mniejsza ryba. Nie chcę się spierać bo mam dużo mniejsze doświadczenie niż Ty i myślę, że wiele mógłbym się nauczyć, ale wydaje mi się, że ma to jakieś przełożenie np. na siłę i dynamikę takiego osobnika. Pamiętajmy, że ryba rośnie w 4 strony, czyli Saulosi jest praktycznie prawie dwa razy mniejszy od takiej Metriaclimy... To i miejsca dla niej powinno być odpowiednio więcej, tym bardziej jeśli polecamy ją, nie jednogatunkowo, a jako towarzystwo...
eljot Opublikowano 28 Października 2015 #27 Opublikowano 28 Października 2015 Saulosi polecane są jednogatunkowo do 80cm. No idac tym tokiem rozumowania to jako jednogatunkowe z Redami starczy 120 cm . Redzik to naprawdę masywna ryba i po prostu kiepsko wygląda w mniejszych zbiornikach, poza tym ta ryba jak na mbunę lubi popływać.
pozner Opublikowano 28 Października 2015 #28 Opublikowano 28 Października 2015 Tu harisimi powinien się wypowiedzieć. On ma ten kalkulator Nie wchodzę w szczegóły obsady. Chodzi mi tylko o to czy może być trzymana w 300l.
eljot Opublikowano 28 Października 2015 #29 Opublikowano 28 Października 2015 Może, ale ja nie polecam
kado Opublikowano 28 Października 2015 #30 Opublikowano 28 Października 2015 Tak jak napisał Matik. Ryba rośnie nie tylko na długość , ale i grubość, i szerokość. Metraclima 10 cm i np. Pseudotropheus cyaneorhabdos o tej samej długości, to zupełnie inna bajka, bo ta pierwsza przy drugiej to kotlet , a jak ktoś przekarmia to już Big Mac :-D
Rekomendowane odpowiedzi