MatiK Opublikowano 27 Października 2015 #11 Opublikowano 27 Października 2015 Labidochromis Caeruleus to bardzo mała agresja, ale Hongi nie pasuje do niego żywieniowo, jestem zdziwiony, że to proponował... Cynotilapia Hara jest świetną rybą, sam ją mam razem z Yellow właśnie i do tego Iodotropheus Sprengerae, nie zauważam większej agresji jak na razie, ale jak to u pyszczaków, spokoju nigdy nie będzie 1
Mortis Opublikowano 27 Października 2015 #12 Opublikowano 27 Października 2015 Hongi są bardzo agresywne. U mnie Saulosi dostawał po płetwie jak mało kto i odszedł w krainę wiecznych łowów. U mnie Hongi nie za bardzo tolerował kolor niebieski, a i zółtym samicom też się dostało. Hongi to typowy roślinożerca, a yellow to mięsożerca. Jeśli szukasz spokojnych ryb to odpuść sobie typowych roślinożerców na ogół są to ryby agresywne. Celuj w ryby wszystkożerne. Mi osobiście wydają się bardziej spokojne. Jeśli można mówić o spokojnych pyszczakach.
nazar1703 Opublikowano 27 Października 2015 Autor #13 Opublikowano 27 Października 2015 To jak wezmę Labidochromis Caeruleus+Cynotilapia Hara i Pseudotropheus Cyaneorhabdos będzie ok? Po ile sztuk kupić?
Mortis Opublikowano 27 Października 2015 #14 Opublikowano 27 Października 2015 Będzie ok. Bież po 8 lub 10 sztuk potem stworzysz haremy. Oczywiście jeśli będą to młode ryby. Stwórz układ 1/5 Yellow i resztę 1/4. Hara będzie dominatem, tak przypuszczam. Przy tym zestawieniu samiec Hary szybko powinien nabrać kolorów.
MatiK Opublikowano 27 Października 2015 #15 Opublikowano 27 Października 2015 Zastanów się jeszcze nad takim składem, pasować pasuje, ale docelowo będziesz miał 5 żółtych i 10 niebieskich ryb (samiec Hary jest jasnobłękitny do białego w zależności od nastroju i sytuacji, samiczki są ciemnoniebieskie, do tego Maingano). Jeśli Ci to jednak nie przeszkadza, kup już tak jak Ci radził Pan Jarosław, czyli po 8 sztuk z każdego gatunku i potem zredukuj to do haremów jednosamcowych, czyli 1+4. -- dołączony post: Będzie ok. Bież po 8 lub 10 sztuk potem stworzysz haremy. Oczywiście jeśli będą to młode ryby. Stwórz układ 1/5 Yellow i resztę 1/4. Hara będzie dominatem, tak przypuszczam. Przy tym zestawieniu samiec Hary szybko powinien się nabrać kolorów. Byłeś szybszy ale ja nie byłbym taki pewien tej dominacji, jeśli trafi się taki Maingano jak na początku mi, to Hara wcale nie musi być panem i władcą
Mortis Opublikowano 27 Października 2015 #16 Opublikowano 27 Października 2015 Zastanów się jeszcze nad takim składem, pasować pasuje, ale docelowo będziesz miał 5 żółtych i 10 niebieskich ryb (samiec Hary jest jasnobłękitny do białego w zależności od nastroju i sytuacji, samiczki są ciemnoniebieskie, do tego Maingano). Jeśli Ci to jednak nie przeszkadza, kup już tak jak Ci radził Pan Jarosław, czyli po 8 sztuk z każdego gatunku i potem zredukuj to do haremów jednosamcowych, czyli 1+4. -- dołączony post: Byłeś szybszy ale ja nie byłbym taki pewien tej dominacji, jeśli trafi się taki Maingano jak na początku mi, to Hara wcale nie musi być panem i władcą Wcześniej czy później Hara będzie Bossem
nazar1703 Opublikowano 27 Października 2015 Autor #17 Opublikowano 27 Października 2015 A jak zamienie Cynotilapia Hara na Cynotilapia afra Cobue aby kolorystycznie było inaczej tez da rady ?
MatiK Opublikowano 27 Października 2015 #18 Opublikowano 27 Października 2015 Da radę, ale tu z kolei ostrzegam bo Cobue (teraz już nazywana Zebroides, nie Afra ) ma pięknych panów, natomiast samice są szarobure niestety, ale jeśli Ci to nie przeszkadza (a w sumie nie powinno bo i tak będziesz miał kolorowo) to dla tego samca chyba warto...
spiochu Opublikowano 28 Października 2015 #19 Opublikowano 28 Października 2015 Warto Wysłane z telefonu
pozner Opublikowano 28 Października 2015 #20 Opublikowano 28 Października 2015 Metriaclima estherae rośnie za duża do Twojego zbiornika. Estherae za duże do 300l.?!
Rekomendowane odpowiedzi