Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ale te wodorosty, jak piszesz, są równocześnie glonami . Najczęściej używana w sushi SZKARŁATNICA , to porfira (Porphyra) glon morski z klasy krasnorostów. Drugi to Sałata morska, błotnica sałatowa (Ulva lactuca) - gatunek glonu (zielenicy) z klasy watkowych.

Ktoś dawał te wodorosty , bo czemu nie dawać ?!

Opublikowano
Ktoś dawał te wodorosty , bo czemu nie dawać ?!

też nie widzę przeciwwskazań, bo są bogate w białka, cukry i witaminy, tylko trzeba by je jakoś przygotować....myślę, że byłyby lepsze niż jakieś jerzyny z ogródka , czy mąka

Opublikowano

Cieszy mnie że choć jedna osoba zauważyła wartość odżywczą dodatków które stosuję. Nie zgodzę się z twierdzenie że spirulina to spirulina, na naszym rynku są produkty dobre ale istnieją firmy które ten produkt mieszają. Nie będę wymieniał firm, wystarczy że kupujący będzie znał kolor ciemno zielony z minimalnym odcieniem niebieskiego. Dobre firmy używają tego składnia 5-10% , nie należy przesadzać z tym dodatkiem mimo że udowodniono ,nie powoduje efektów ubocznych"

Jeżeli chodzi o urozmaicenie diety to, hmm praktycznie każdy dobry pokarm premium ma wsio co potrzebne do życia i rozwoju ryby, reszta to marketing

Stan , dla mnie nie ma karmy uniwersalnej chociażby dla tego, że narybek tych ryb potrzebuje większego udziału białka niż osobniki dorosłe. Fakt , można wychować narybek na suchym pokarmie co świadczy o poprawie tych produktów. Ale czy jest to dla nich dobre ?

pozdrawiam ;)

Opublikowano
Stan , dla mnie nie ma karmy uniwersalnej chociażby dla tego, że narybek tych ryb potrzebuje większego udziału białka niż osobniki dorosłe. Fakt , można wychować narybek na suchym pokarmie co świadczy o poprawie tych produktów

Ja się odniosłem do pokarmu dla ryb dorosłych i chodziło mi o pokarmy premium. Wiadomo ryba na każdym etapie rozwoju potrzebuje tych samych składników ale w innych proporcjach. Bo jak sam napisałeś dobry pokarm premium ma wsio co jest potrzebne rybie do życia i rozwoju , a reszta to marketing i napędzanie kasy od akwarystów. Osobiście uważam i wiele razy to pisałem że pokarm premium warto ,,wspierać" dodatkami naturalnymi jak cyklop , stynki , brokuł itp. To według mnie będzie urozmaiceniem pokarmu premium.

Wracając do spiruliny. Spirulina to spirulina udział jej w pokarmie pełnowartościowym (codziennie podawanym) nie powinien przekraczać około 10% plus minus ze względu na dużą ilość witaminy A ( dokładnie nie pamiętam o co kaman ale opisane było to przez ichtiologów).

I nie dzielił bym spiruliny na gorsza i lepszą bo jaką Ty masz Piotrze pewność co do spiruliny kupowanej przez ciebie ;-) ?

Opublikowano

Mimo że miałem zapewnienie że to czysty produkt, obawy mam.:D

TROPICAL SPIRULINA SUPER FORTE 36% XL 1000ml. (4857449735) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/48/57/44/97/4857449735@@AMEPARAM@@05@@AMEPARAM@@48/57/44/97@@AMEPARAM@@4857449735

zerknij na skład :D

Opublikowano

Wiem nie raz to widziałem , jak dla mnie to tylko marketing pakując procentowo 36% spruliny ;-)

Piotrze to że masz czysty produkt to pewnie pewne na 99% tak samo, że firmy żywieniowe też dodają czysty produkt jedynie w pokarmie premium jest jej odpowiedni udział procentowy zresztą tak samo jak u ciebie.

Opublikowano

No nie, tak liczyć nie można. Producent nie kupuje w aptece tylko u innego producenta/dostawcy i do tego w ilościach hurtowych. Odpada mu po drodze ze 2 pośredników.

Tak samo możesz policzyć wartość samochodu licząc za części i mówić, że producenci aut dokładają do interesu.

Wysłane z telefonu