Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli Metriaclima Estherae Minos Reef (lub Super Red inaczej) to samce i samice czerwone - wnioskuję że karma wybarwia mocniej niż w odmianie klasycznej Red-Red.

Opublikowano
Czyli Metriaclima Estherae Minos Reef (lub Super Red inaczej) to samce i samice czerwone - wnioskuję że karma wybarwia mocniej niż w odmianie klasycznej Red-Red.

Metriaclima Estherae Minos Reef jak są młode to samiec i samica są pomarańczowo/czerwone.W trakcie dojrzewania samiec zmienia kolor na jaśniejszy odcień tych kolorów.Na filmie z moimi Minos Reef jest tylko jeden samiec.Poczytaj o pokarmie NEW LIFE SPECTRUM ULTRA RED.Minos Reef jest podatniejsza na wybarwienie od klasyka;)

Opublikowano

OK, po dodatkowych lekturach i poszukiwaniach podstawa (mieszcząca się w diecie wszystkożernej) wygląda tak:

1. Pseudotropheus Saulosi

2. Labidochromis Caeruleus - lub odmiana biała

3. Pseudotropheus Acei

4. Metriaclima Estherae ( Blue_Red lub Minos Reef Red Red )

5. Iodotropheus Sprengerae

To była kolorowa klasyka, a do tego chciałbym dobrać coś z tych piękniejszych "zebrowatych" - tak z 2-3 gatunki i tu prośba o wsparcie co można wybrać z poniższych lub alternatywnych :

a) Cynotilapia Zebroides Jalo Reef lub Cynotilapia Zebroides Red Top Likoma ( średnioagresywny miesożerca więc dietą odpada?)

B) Cynotilapia Zebroides Cobue ( średnioagresywny wszystkożerca więc można dołączyć ) lub alternatywnie Metriaclima Fainzilberi Lundo Is.

c) Cynotilapia sp. "Hara" ( agresywny wszystkożerca więc ok dietą i w litrażu 720l mógłby nie bez wojny współżyć czy raczej zdominuje resztę?)

d) Cynotilapia sp. Lion lub Pseudotropheus Zebra Gold Kawanga - to raczej rzadkie i chyba niepasujące :(

e) Pseudotropheus Flavus lub Pseudotropheus Crabro ( te są podobno strasznie agresywne i w dodatku roślinożerne więc że muszę wykluczyć - czy są inne "zamienniki" ale wszystkożerne wyglądające jak "szerszeń" które można by dorzucić ? )

f) kiedyś widziałem foto rybki czarnej z białymi końcówkami płetw - takie "zorro" :) możecie wskazać nadające się bo nazwy nie znalazłem tego - czyli coś bardzo ciemnego u samca)

g) Pseudotropheus Elongatus Mpanga lub Pseudotropheus Elongatus Chewere ( te roślinożerne więc odpadają - coś podobnego z wszystkożernego istnieje?)

h) Labidochromis sp. "Perlmutt" - ładne i to pasuje ale podobno ciężko płeć rozróżnić?

i) Metriaclima sp. "Membe Deep" - rzadkie i mało opisane więc chyba out

Proszę o poradę i ewentualne komentarze jak nie tak idzie...

Opublikowano

U Perlmutta dominujący samiec robi się perłowobiały bez pasków więc nie jest tak źle z rozpoznaniem a ze zdominowanymi to jak u u niej mbuna. Myślę że trudniej ci będzie rozróżnić płeć u yellowka a poza tym wolałbym już dać perlmutta niż białą odmianę caeruleusa tym bardziej że w planowanej obsadzie masz bardzo mało pasiaków .

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To dobrze się składa bo Labidochromis Caeruleus Yellow jest ładny dla oka i szkoda mi było z niego rezygnować, a o odmiane Nkhata Bay myślałem tylko aby coś jasnego dodać więc Perlmutt idealnie mi to realizuje.

Dodatkowo do listy pewniaków dochodzi Elongatus Chailosi :) zamiast Flavusa który się nie nadawał i nie pasował do niczego - a tylko oko cieszył.