Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no wiec po dluzszym zastanowieniu pozostaly 2 konkurencyjne obsady, jak ponizej. bardzo prosze o rade, ktora wybrac.

zakladajac ze sa to podobnie akceptowalne obsady pod innymi wzgledami (np. diety), zalezy mi na wyborze, ktory zapewni:

- ciekawe / roznorodne zachowania, dynamicznosc, troche przepychanek :)

- dekoracyjnosc zbiornika (bedzie w salonie - rodzina, choc ja w sumie tez, chcemy aby bylo kolorowo)

zbiornik 150x50x50, na 5 gatunkow jestem zdecydowany, nawet jesli potem zycie to jakos zwerfikuje.

jesli to tylko kwestia gustu "co ladniejsze", to i tak chcialbym poznac Wasze zdanie, zrobic taka mini ankietke, co byscie wybrali:

1. maingano, red red, socolofi, yellow, afra red top likoma

vs.

2. maingano, red red, socolofi, msobo, e. mphanga

Opublikowano

Ja jestem za nr. 1.

W tej obsadzie samca Cynotilapia zebroides "Likoma" red top ( chyba o to chodzi ) może nie będzie widać za często w pełnej krasie.

W obsadzie nr. 2 - z bardzo dużą dozą prawdopodobieństwa "zgaśnie" samiec msobo i mphanga.

Viva Mbuna.

• Dziękuję 1
Opublikowano

2. maingano, red red, socolofi, msobo, e. mphanga

Obsada wg mnie lepsza, bardziej spójna dietetycznie. Masz 2 typowych terytorialistów a pozostałe gatunki to ryby umiarkowanie terytorialne. Osobiście jeszcze u esterek przemyślałbym odmianę OB ale niekoniecznie.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Obsada wg mnie lepsza,
A ja jestem przeciwnego zdania ze względu na podobieństwo samic reda i msobo, chyba że opcja z OB wtedy również jestem na tak (choć w obu zestawieniach występuje socolofi IMHO brzydal ;)).
Opublikowano

w sumie nie widzialem nigdy na zywo doroslych redow i msobo w jednym akwa. o ile pamietam sprzed wielu lat kiedy mialem redy, to one z biegiem czasu dosc mocno jasnialy i nie byly juz tak bardzo pomaranczowe - wiec moze faktycznie te 2 gatunki sa zbyt podobne do siebie? co sadzicie?

OB rzecz gustu, wiem ze wielu osobom sie podobaja, mi taki wariant, mowiac wprost, kojarzy się wizualnie z jakas choroba. takze dla mnie odpada.

a co do socolofi - nie zgodze sie :) tez mialem kiedys i byly naprawde piekne. czytalem ze tutaj duzo zalezy od tego na co sie trafi. swoja droga moje socolofi byly mniej terytorialne od samca redow, a juz na pewno mniej od pulpicana. wiec jak to pyskami, chyba nie ma reguly :)

czy jesli kupie 5x10 i koniec koncow zostawie 5x5 (1+4) to bedzie najlepszy uklad, czy polecalibyscie jakies inne liczby / proporcje?

Opublikowano

Dla redów kup astacolor ( lub podobny ), który niezależnie od wieku ryb zrobi z nich (po około 2 miesiącach) superredy.

Maingano i yellowy - dzięki astacolor - również stają się intensywniej wybarwione.

Przeważnie samce msobo ulegają samcom reda i tracą swoje przepiękne ubarwienie , a przy okazji dominujący samiec reda może wycierać samice msobo.

Socolofi - jak trafisz na szaraki, to faktycznie - nic pięknego.

Widziałem ostatnio soco z Aqua-treff - bajka.

Malawian i Sebastian z Tanganika-Konin przywożą z tej hurtowni ryby.

W miarę możliwości kup 10-15 rybek z każdego gatunku - będziesz miał większe możliwości dokonania selekcji.

Viva Mbuna

• Dziękuję 1