Skocz do zawartości

Malawi bez Sinic i Okrzemek czyli Malawi na "Zielono"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj w południe wlałem 12 ml microbe lift na jakieś 250l wody (akwa 300l) PO4 poza skalą testu JBL, zmętnienia i osadu brak.

Coś zrobiłem nie tak?

Opublikowano
Witam, dzisiaj w południe wlałem 12 ml microbe lift na jakieś 250l wody (akwa 300l) PO4 poza skalą testu JBL, zmętnienia i osadu brak.

Coś zrobiłem nie tak?

Zmierz jutro PO4. To nie jest powiedziane że osad będzie. U mnie akurat był ale u spiocha i kasseya nie , a spioch napisał o pozytywnym działaniu tego środka więc cierpliwości ;) Ja to delikatnie przedawkowałem bo poleciałem od tej większej dawki a nie stopniowo więc może to być powodem osadu.

[300] Malawi

Opublikowano
Zmierzyłem PO4 i niestety wynik dalej poza skalą, nie wiem o co chodzi :(

W pierwszym wpisie pytałeś czy dobrze robisz .

Wygląda jakbyś w ogóle nie czytał tematu .

Wyrażnie wytłuszczeniem było napisane jak dawkować i ile. Nic nie zapamiętałeś.

Dawkować 7,5ml na 200l wody netto - po dwu dniach mierzymy i jeśli jest dalej poza skalą albo powyżej 0,2 PO4 powtarzamy dawkowanie i tak co dwa dni aż do wytrącenia PO4 do czułości testu JBLa.

Czy dalej nie rozumiesz o co chodzi?

Masz tak dużo PO4 że nawet ta podwójna nie zalecana dawką nie sprowadziła fosforanów w zakres pomiarowy testu.

Poprawianie parametrów wody też nie może się odbywać zbyt gwałtownie bo to szkodzi rybom.

• Dziękuję 1
Opublikowano
W pierwszym wpisie pytałeś czy dobrze robisz .

Wygląda jakbyś w ogóle nie czytał tematu .

Wyrażnie wytłuszczeniem było napisane jak dawkować i ile. Nic nie zapamiętałeś.

Dawkować 7,5ml na 200l wody netto - po dwu dniach mierzymy i jeśli jest dalej poza skalą albo powyżej 0,2 PO4 powtarzamy dawkowanie i tak co dwa dni aż do wytrącenia PO4 do czułości testu JBLa.

Czy dalej nie rozumiesz o co chodzi?

Masz tak dużo PO4 że nawet ta podwójna nie zalecana dawką nie sprowadziła fosforanów w zakres pomiarowy testu.

Poprawianie parametrów wody też nie może się odbywać zbyt gwałtownie bo to szkodzi rybom.

Czytać czytałem, ale widać nie załapałem :D

Jutro zmierzę jeszcze raz i jak dalej będzie to samo to dodam 7-8ml.

Opublikowano

U mnie dalej Sio2 poza skalą. Po4 równe 0. Planuje wrzucić NGBC i nakumulowac Po4 przed kolejnym podaniem atramentu. Czy to dobra droga? A może dodać Po4 przez jakiś nawóz do roślin?

Zasadniczo chodzi mi o pozbycie się okrzemka. Zielony glon to tylko przy okazji w kontrolowanej ilości.