Jump to content

Malawi bez Sinic i Okrzemek czyli Malawi na "Zielono"

Guban88

Recommended Posts

Guban u mnie będzie czysto teoretyczne pytanie. Nigdy nie mierzyłem u siebie PO4 i prucz okrzemka nic z glonów u mnie nie występowało. Po ponad roku pracy akwarium wyskoczy od czasu do czasu okrzemka w jednym miejscu na szybie i to na tyle co do glonów. Teraz pytanie, jeśli chcę mieć zielono w akwarium będzie konieczne mierzenie PO4 by złapać styk z NO3? Czytając o atramencie nie jest polecane używanie go jeśli pomiar wychodzi poniżej 0,2ppi. Czy wlewając go mogę zaszkodzić biologii akwarium i jego mieszkańcom nie mając danych o parametrach PO4.

Daj wynik SiO2 oraz PO4. Atrament stymuluje glony do wzrostu oraz rośliny ( ma jakieś ukryte właściwości ) bo tak samo zbija SiO2, w przypadku Henryka wystrzeliły mu w kosmos rośliny a w oczku ma glony długiE niktowe na metr. Nie Atrament nie szkodzi biologii ponieważ jestem na bieżąco z wynikami i to widzę.

[300] Malawi

Zrobiłeś w sumie swoim rybom szwedzki stół ;-) a przy okazji przy mbuna możesz jechać na miesiąc na urlop bez zmartwień kto ci będzie karmił ryby. Bardzo ciekawy i praktyczny sposób zrobienia szkła na zielono. Oczywiście będą tacy co wolą krasnorosty i baniaki na ciemno albo na jasno bez glonów ale na pewno nikt teraz nie powie, że nie wie jak i nie może mieć zielono.

• Dziękuję 1

Czy SiO2 (poziom nieznany brak testu) ma wpływ na rozwój zielonych glonów? Na kamieniach mam tylko okrzemki a przy NO3 200 i PO4 0.2 myślę że coś zielonego powinno urosnąć.

Ty masz NO3 = 200 mg/l mierzone kropelkami w baniaku z rybami.???:shock: :shock:

Jeśli to prawda to masz stalowe ryby

poczytaj uważnie to i fragment o NO3.

Mój kolega Kielak trafnie i rzeczowo ujął temat zatruć ryb azotem.

http://www.pawiookie.pl/artykusy-topmenu-12/choroby-nowemenu-380/zatrucia-azotem

może załóż nowy temat albo się podklej w WODA albo CHOROBY bo IMHO cud że te ryby jeszcze żyją.

Nie pisz tu bo to OT