Skocz do zawartości

Malawi bez Sinic i Okrzemek czyli Malawi na "Zielono"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przełożyłem start akwarium na lipiec/sierpień, ale aż chce mi się przyspieszyć :) aby przetestować.

ja już mam wszystko, ale nie wiem czy jest sens startować teraz, bo lato za pasem, wyjazdy na urlopy, no i moje główne hobby flyfishing, więc prawie mnie nie ma w domu, bo wolne chwile spędzam nad wodą ... chyba wystartuję dopiero po wakacjach :/ sorry za offtop

Opublikowano
No i zauważam że zaczyna pomału pojawiać się zielone na kamieniach. Może jednak skuszę sie na ten test ;-)

To dawaj NGBC i przechodź na co miesięczne podmiany ;)

ja już mam wszystko, ale nie wiem czy jest sens startować teraz, bo lato za pasem, wyjazdy na urlopy, no i moje główne hobby flyfishing, więc prawie mnie nie ma w domu, bo wolne chwile spędzam nad wodą ... chyba wystartuję dopiero po wakacjach :/ sorry za offtop

Akwa z NGBC zwolni Cie z podmian głównie przez to powinno się być w domu a tak można śmiało wyjechać a jak masz mbunę to i karmienie można ograniczyć mając zielone glony.Ja zacząłem sporadycznie używać spiruliny nie daje codziennie bo co jest lepsze od naturalnego pokarmu jakim są glony :D

[300] Malawi

Opublikowano
To dawaj NGBC i przechodź na co miesięczne podmiany ;)

Akwa z NGBC zwolni Cie z podmian głównie przez to powinno się być w domu a tak można śmiało wyjechać a jak masz mbunę to i karmienie można ograniczyć mając zielone glony.Ja zacząłem sporadycznie używać spiruliny nie daje codziennie bo co jest lepsze od naturalnego pokarmu jakim są glony :D

[300] Malawi

jeszcze poczekam, aż u innych się to potwierdzi ;)

Opublikowano
No i zauważam że zaczyna pomału pojawiać się zielone na kamieniach. Może jednak skuszę sie na ten test ;-)

Stan - tak szybko sie zaczely glony pojawiac ? po 2 dniach ? chyba sie skusze na ten atrament ;)

Opublikowano

Bo w zielonych glonach chodzi o to by odpowiednio wodę im przygotować. NISKIE PO4 , SiO2 i dzięki temu mamy zielony glon a jak ktoś ma wysokie NO3 to tym bardziej.Nie musi być nawet mocne oświetlenie jakieś nawozy pierdy tylko woda odpowiednia parametrowo i tyle.Ja mam NO3-10 a jakie mam glony wystarczy od pierwszego postu w temacie.Stan wlał atrament ale nie robił testu na SiO2 a szkoda bo potwierdził by pewnie to że zbija tez SiO2 i to mu otwiera drogę na to by zielony glon wyskoczył.

[300] Malawi

Opublikowano
Stan - tak szybko sie zaczely glony pojawiac ? po 2 dniach ? chyba sie skusze na ten atrament

No poważnie, oczywiście nie jest tak że zielono że aż oczy bolą ;-) , po prostu zaczyna się zmieniać.