Mortis Opublikowano 29 Września 2015 #101 Opublikowano 29 Września 2015 Andrzeju od maja robiłem testy parę razy i ten kolor utrzymuje się cały czas. Do końca roku skończę ten test tetry i kupię JBL będę miał większą pewność wartości pomiaru. Teraz przeszedłem z filtra HW 302 na JBL e 1501, którego naprawialiśmy przez pw 1
Patryk1009 Opublikowano 29 Września 2015 #102 Opublikowano 29 Września 2015 Nie mam czasu czytać ale napisze na szybko swoje spostrzeżenie. Na wklejonym przez morfeusza zdjęciu widać wyraźnie ,że biopolimer był dosypywany a całość nie pracuje od tego samego czasu. Więc po co takie mącenie? Mortis mam i HW i JBL i to jbla filtr ma mniejszy przepływ tak pisany jak i faktyczny. TMBT w koszu u mnie gra ale... co do samego przepływu nie jest to wartością nadrzedną.
MatiK Opublikowano 29 Września 2015 #103 Opublikowano 29 Września 2015 Patryk mam pytanie do Ciebie w takim razie, tak dla pewności. Mam JBLa e1501, gdzie wrzucić TMBT? do pierwszego od góry kosza?
Mortis Opublikowano 29 Września 2015 #104 Opublikowano 29 Września 2015 Nie mam czasu czytać ale napisze na szybko swoje spostrzeżenie. Na wklejonym przez morfeusza zdjęciu widać wyraźnie ,że biopolimer był dosypywany a całość nie pracuje od tego samego czasu. Więc po co takie mącenie? Mortis mam i HW i JBL i to jbla filtr ma mniejszy przepływ tak pisany jak i faktyczny. TMBT w koszu u mnie gra ale... co do samego przepływu nie jest to wartością nadrzedną. To tak na szybko u mnie jbl ma większy przepływ bo widzę jak wyrzuca wodę z wylotu. Może masz HW 303?
Patryk1009 Opublikowano 29 Września 2015 #105 Opublikowano 29 Września 2015 Mortisie mam HW 302 i JBLe1501 i hw ma deklarowaną 1000l/h a jbl 900l/h i u mnie oba zasypane są w całości grysem koralowym plus biopolimer i hw dmucha mi lepiej. Ale nie neguje tego co ty piszesz są pewne niuanse może masz racje ,że u ciebie jest inaczej.Poz. Matik ja mam w ostatnim koszu gdyż JBl ma przepływ od góry i nie chciałem grysu mulić ale muszę powiedzieć ,że w jblu mam ngbc. O którym myslałem ,że muli mocniej co jest kompletną bzdurą gdyż tmbt i ngbc mulą tak samo z tą jednak różnicą ,że przy ngbc powstaje dodatkowo coś na kształt płatków śniegu ale tylko w okresie stabilizacji złoża później osadza się bardzo drobny pył ni wykrywalny przy prawidłowej cyrkulacji w akwa.Oba natomiast zostawiają po swej działalności rudo-rdzawy osad/muł.
Morf3usz Opublikowano 29 Września 2015 #106 Opublikowano 29 Września 2015 Nie mam czasu czytać ale napisze na szybko swoje spostrzeżenie. Na wklejonym przez morfeusza zdjęciu widać wyraźnie ,że biopolimer był dosypywany a całość nie pracuje od tego samego czasu. Więc po co takie mącenie? Mortis mam i HW i JBL i to jbla filtr ma mniejszy przepływ tak pisany jak i faktyczny. TMBT w koszu u mnie gra ale... co do samego przepływu nie jest to wartością nadrzedną. Fakt na początku czyli 27 lipca wsadziłem 1000 ml a po około 3 tygodniach dodałem 200 ml, co nie zmienia faktu że do tej pory powinien pracować pełną parą.
Mortis Opublikowano 29 Września 2015 #107 Opublikowano 29 Września 2015 Mortisie mam HW 302 i JBLe1501 i hw ma deklarowaną 1000l/h a jbl 900l/h i u mnie oba zasypane są w całości grysem koralowym plus biopolimer i hw dmucha mi lepiej. Patryku, aż zerknąłem do instrukcji JBL e 1501, dla tego filtra producent przewiduje przepływ 1400l/h, 900l/h przewidywane jest w JBL e901.
Krzysiek_ci Opublikowano 29 Września 2015 #108 Opublikowano 29 Września 2015 sory za OT, ale jbl jak mi sie wydaje to przeplyw ma od dolu ku gorze. Ja mam w pierwszym od gory. Mam jbl 1501e Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
MatiK Opublikowano 29 Września 2015 #109 Opublikowano 29 Września 2015 sory za OT, ale jbl jak mi sie wydaje to przeplyw ma od dolu ku gorze. Ja mam w pierwszym od gory. Mam jbl 1501e I są spodziewane efekty?
Krzysiek_ci Opublikowano 30 Września 2015 #110 Opublikowano 30 Września 2015 ja uzywam NGBC i Purolite i mam jednocyfrowa wartosc, raz w miesiacu robie 20% podmiane. Jestem zadowolony :-D Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Rekomendowane odpowiedzi