Jump to content

Łączenie młodych ryb z większymi

Luki09

Recommended Posts

Witam,

Posiadam akwarium 240l z Yellow oraz Iodotropheus sprengerae - jeszcze przed redukcja tj po 10 sztuk z obydwu. Dokupiłem ostatnio 8 sztuk Cynotilapia sp hara gallireya reef. Ryby te są znacznie mniejsze (mają około 2 cm) niż pozostali bywalcy akwarium - 4-6 cm. Hara na razie siedzi w kotniku i tu pytanie kiedy, przy jakiej wielkości można je wypuścić. A może już teraz mogą bezpiecznie śmigać po akwarium ?

Pozdrawiam,

Łukasz

Łączenie tych ryb nie jest łatwe, w Twoim układzie jest to możliwe dodajesz inny gatunek. Jeżeli masz obawy możesz pozmieniać ustawienia dekoracji i ryby wpuszczasz wieczorem. Starsze ryby będą zajęte ustaleniem nowych rewirów nie będą wówczas zwracać uwagi na nowe ryby. Dla tego, doradza się aby obsada była ze sobą od samego początku.

U mnie w takiej sytuacji sprawdzała się plexi przegradzająca akwarium, ryby widziały się i w ten sposób przyzwyczajały się do siebie. Po kilku dniach łączyłem ryby bez obawy.

pozdrawiam :)

Łączenie tych ryb nie jest łatwe, w Twoim układzie jest to możliwe dodajesz inny gatunek. Jeżeli masz obawy możesz pozmieniać ustawienia dekoracji i ryby wpuszczasz wieczorem. Starsze ryby będą zajęte ustaleniem nowych rewirów nie będą wówczas zwracać uwagi na nowe ryby. Dla tego, doradza się aby obsada była ze sobą od samego początku.

U mnie w takiej sytuacji sprawdzała się plexi przegradzająca akwarium, ryby widziały się i w ten sposób przyzwyczajały się do siebie. Po kilku dniach łączyłem ryby bez obawy.

pozdrawiam :)

Na początku po wsadzeniu do kotnika (bezbarwna plexi) ryby - głównie Rdzawe atakowały plastik z każdej strony mniej więcej na wysokości gdzie znajdowała się Haara. Teraz zainteresowanie jest również duże ale głównie za sprawą jedzenia, które czasem leży na dnie kotnika - swoją drogą cwane bestie...kotnik po bokach ma takie małe szczelinki - nacięcia by woda cyrkulowała. Rdzawe podpływają w to miejsce i wysysają wodę oraz machają płetwami w stronę otworów aż do momentu zassania do pyszczka leżącego jedzonka na dnie z kotnika :)

Na początku po wsadzeniu do kotnika (bezbarwna plexi) ryby - głównie Rdzawe atakowały plastik z każdej strony mniej więcej na wysokości gdzie znajdowała się Haara. Teraz zainteresowanie jest również duże ale głównie za sprawą jedzenia, które czasem leży na dnie kotnika - swoją drogą cwane bestie...kotnik po bokach ma takie małe szczelinki - nacięcia by woda cyrkulowała. Rdzawe podpływają w to miejsce i wysysają wodę oraz machają płetwami w stronę otworów aż do momentu zassania do pyszczka leżącego jedzonka na dnie z kotnika :)

Są takie gatunki które obserwują narybek, potrafią wskoczyć do kotnika i po narybku nie ma śladu. :D

A ja właśnie mam problem, bo głupi wrzuciłem młode 4szt Labidochromis Mbamba Bay ok 2-3 cm do ok 5-7cm Ps. Saulosi, będąc pewien że nic im nie będzie i skończyło się tak, że 2szt mają się w miare dobrze, ale nie mają szans w walce o pokarm, a dwie mniejsze zagonione i podgryzane schowały się za tło z PCV, które jest prawie przyssane do szyby. Próbowałem je jakoś odciągnąć wężykiem do kotnika ale nie dało rady.

Jest szansa że się jakoś pozbierają mimo braku dostępu do pokarmu?