Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam freja i jak na razie ( a trwa to od ponad roku) inne predatory nim się nie interesują.

Nie ma nic czerwonego z predatorów. Zaproponowałem venustusa ponieważ samice nie są szare, żółtawe w ciapki ;-) więc stadko kilku samic fajnie by wypełniało akwarium. Freja bym zaryzykował do tych trzech gatunków i bez samic ( IMHO na nie szkoda miejsca ;-) ).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pamiętaj Konradzie o jednym. Predatory to ryby nie przewidywalne i nigdy nie wiesz jak się skończą takie czy inne kombinacje przy obsadzie. U mnie na przykład fusco jest w miarę spokojny za to compres szaleje, ale co będzie później tego nie wiem ;-). Tak czy siak często się dzieje przy predatorach tak że jakiś samiec będzie przeganiał inne nawet większe ryby w kąt po czym zapanuje względy spokój i tak w kółko Macieja. Ale takim silnym ryba tylko może sie przeciwstawić równie silna i duża ryba - inny predator.

Opublikowano

Wszystko rozumiem. Może i u mnie się uspokoi ale Nibo i tak będzie największy i jako jedyny predator. Dlatego już zrobiłem poczynania i szukam obsady którą poleciłeś. 3 gatunki będzie ok. Zastanawiam się jeszcze nad kilkoma Frey;ami

-- dołączony post:

a takie coś Fossorochromis ROSTRATUS zamiast Venusa?

Opublikowano

Fosso to świniak dorastający do +30 cm i do twojej 720l jest za duży najzwyczajniej w świecie. Venustus to piękna ryba jak i posiada ładne samice. Frejek też może okazać się jak u mnie spoko opcją ale osobiście jako 1+0

Opublikowano

Masakra jest teraz,

4 szt fusco opanowały całe akwa. Obława z każdej strony na całą obsadę.... Pozostałe gatunki ryb są wciśnięte w powierzchnię chyba 60l. (róg akwarium. wygląda to gorzej niż w zoologicznym.

Zdecyduje chyba na odłowienie predatora bo tamtych mi bardzo szkoda... :(