Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to zostaw ale dokup mu mocniejsze mięsożerne ryby nie tak silne i duże jak Aristochromis. Jeśli chcesz zostać jeszcze przy Aulonkach to proponuje z Nimbo pozostawić tylko te sztuczne ewentualnie inne jacobfreibergi. Z twojej obsady z Nimbo mogły by wg mnie zostać fryeri, eureki myślę, że hary miałyby juz ciężko ale istnieje szansa, że szeryf Nimbo mogłby lekceważyć te mniejsze ryby.

Opublikowano

i już wysłałem zamówienie do Tan Mal :)

Aulonocara spec. Eureka 7 - 8 cm

Aulonocara baenschi Benga 4 - 5 cm

Nimbochromis fuscotaeniatus 7 - 8 cm

Protomelas taeniolatus Boadzulu red 4 - 5 cm

Sciaenochromis fryeri Iceberg 4 - 5 cm

Opublikowano
i już wysłałem zamówienie do Tan Mal :)

W takim razie zapewne rybki do Ciebie dotrą na początku maja, podobnie jak do mnie bo ja również składałem zamówienie na część obsady w Tan-Malu ;-)

Opublikowano
piszą że w ciągu 4 tyg :(

Gdy otrzymałem cennik z nowej oferty to Pani Monika faktycznie mi napisała: " Najblizszy transport w ciagu 2 tygodniu plus 2 tygodnie kwarantanny u nas".

W połowie tygodnia otrzymałem natomiast informację: "mysle,ze realnie ryby beda gotowe do wysylki koniec kwietnia/poczatek maja"

Ciężko określić kiedy ryby faktycznie dotrą, ale żeby nie mieć problemu z częściowym zarybieniem zbiornika w przypadku zamknięcia cyklu azotowego, ryby zamówiłem z dwóch niezależnych źródeł.

Przepraszam za OT ;-)

Opublikowano

To samo mi odpowiedziała. Ryby są ale zarezerwowane (oferta wiosna lato) i mają w ciągu 2 tyg przyjechac z Afryki. Później kwarantanna 2 tyg, czyli na Zośki może bedę miał. teraz pływają pozostałości maluchów po wcześniejszej obsadzie. 3x soulosi i 2x cynotilapia cobue (1-3cm)

Ale może to i lepiej bo wymieniłem wody 90%. Musiałem zrobić cyrkulację za tłem nawiercając w tle otwór 10cm. teraz juz za tłem czyściutko :)

Ale skoczyły mi parametry (jak można to tak nazwać)

NO2 - 0,07 do 0,5

NO3 - 10 ale wiadomo - nima ryb :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ryby juz pływają :)

Obsada do późniejszej redukcji

Chwilowo raczę swoje oczęta takimi okazami :

COPADICHROMIS BORLEYI KADANGO RED FIN F1 - 1+3

METRIACLIMA ZEBRA CHILUMBA MAISON REEF - F1 – 4

NIMBOCHROMIS FUSCOTAENIATUS F1 – 4

OTOPHARYNX LITHOBATES SULPHUR HEAD F1 – 1+3

AULONOCARA BAENSCHI BENGA F1 – 1+3

AULONOCARA EUREKA 1+3

Od Sebastiana z Gdańska.

Dzięki Seba za profesjonalizm

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie Stan i reszta dobrze radziliście. NIMBOCHROMIS FUSCOTAENIATUS rządzi na połowie baniaka a reszta pochowana po kątach. A są jedne z najmniejszych. Może coś się smieni jak inne podrosną. Szacun dla Was Panowie za dobre rady. Mogłem posłuchać :(

• Dziękuję 1