Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bo cały tydzień odłączyłem falownik po całym dniu i wyskoczyły na nowo a miałem odmulone na maxa.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, wyczyściłeś dno z glonów i na następny dzień miałeś ponownie zagloniony piasek ? jeśli tak to nie są krasnorosty, one nie rosną tak szybko.
Opublikowano
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, wyczyściłeś dno z glonów i na następny dzień miałeś ponownie zagloniony piasek ? jeśli tak to nie są krasnorosty, one nie rosną tak szybko.

Źle napisałem. Odłączyłem go na tydzień wgl nie chodził a po tygodniu znowu wyszły. Zauważyłem że potrzebują tygodnia tak żeby zaglonić mi piasek. To co to może być jeszcze ale sinice nie bo mam PO4 cały czas 0,02 a NO3 - 10.

Tak... czerwony wspomaga wzrost glonów. Czy to jest przyczyną to nie wiem ale możesz na jakiś czas odłączyć czerwone moduły.

Falownik u mnie śmiga 24/24 i też po dnie a glonów na piasku nie mam. Szukałbym innej przyczyny. Czy glony nie rosną mocniej w miejscach, nad którymi masz te czerwone moduły? Z tego co pamiętam to masz ich dosłownie kilka sztuk więc może glony też rosną tylko miejscami?

Tak piasek jest tylko zarośnięty pod belką.Mam 3 czerwone i 6 niebieskich modułów.

[300] Malawi

Opublikowano
Spróbuj może zrobić jakieś zdjęcie, będzie łatwiej. A to, że masz takie parametry (PO4 i NO3) jeszcze o niczym nie świadczy.

Post 7 tam jest moje zdjęcie. Ale rybki to podskubują czasem a sinic raczej nie tykają. Nie wiem może też się mylę.

Odłącz czerwone moduły i odmul ponownie piasek. Światło na tym nie ucierpi zbytnio a glony mogą ustąpić.

Odłączyłem.

[300] Malawi

Opublikowano

2pythf5.jpg

Najaktualniejsze zdjęcie co o tym sądzicie. Wyłączyłem falownik oraz czerwone diody. Muszę dołożyć piasek bo już mało co mam na przodzie.Myślę o restarcie ale szkoda mi zielonych glonów na skałach ale może by pomogło.

[300] Malawi

Opublikowano

To jak to tępić skoro najważniejsze mam zachowane wg Radfielda.

Dodam że mam stabilne parametry przez NGBC trzymane na poziomie:

NO3 - 10

PO4 - 0,02

no i :

NO2 - 0,025

podmianka raz na 3 tyg.

SiO2 w akwa 0,1

o co w tym wszystkim chodzi bo przecież jak by nie patrząc nie mam wahań parametrów tych które wywołują sinice.

Czy przez szybkie zbicie PO4 oraz trzymanie je cały czas na niskim poziomie (najniższym na skali ) mogło coś innego wystrzelić?

[300] Malawi

Opublikowano

rób częściej podmianki nawet cotygodniowe, nie ma co ich robić tak rzadko mając nawet takie cudo w kuble, biologia i tak się wcześniej czy później upomni, a tak robiąc zniszczysz wcześniej czy później działanie NGBC.

Opublikowano

Zrobię mały test właśnie o tym myślałem żeby częściej podmieniać nawet co dwa tyg albo co 10 dni. Tylko nie mogę przedobrzyć żeby nie zjechać znowu z NO3 za bardzo. Z tą podmianką wyczyszczę przód dna do "goła" i dam nowy piasek bo i tak dużo nie zostało przez te odmulania tego. Ale zastanawia mnie czemu to mam skoro mam idealne parametry by tego nie mieć :confused: :confused: :confused: :confused: o ile to sinice jak wcześniej wspomniane już.Tylko znowu częstsze podmianki to dodatkowy SiO2 w akwa , jak nie urok to sraczka hehe.

ps. testy są ważne bo dokupiłem niedawno uzupełnienia.

[300] Malawi