Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie robie teraz miejsce i obsade bardziej pod placidochromisy i zobaczę co u dr Pawlaka dostanę z tego co chcę w sumie będzie 5 gatunków do 20 ryb przecież nie wpuszcze pięć...co do porównań...kuchnia i nie zła jak ktoś nie pomiesza ostro ryb różnej diety...pięć lasek no jak by wpuścili takie zdrowo po 60-tce to wole nieograniczoną wolność a pod celą nie chce żeby mi nawet Gesslerowa gotowała,wolałbym nadal grzebanie w śmietniku na wolności...Źródło mówi 46cm i zbiornik niezbędne minimum to 1000l o długości 300cm w haremie 1+2 z maksymalnie dwoma gatunkami...angielsko języczna strona bo wszystkie rzadkie ryby szukam na zageanicznych stronach żeby nie ograniczać się do KM a język ang. nie jest mi obcy więc;) pisze z tel. ale jak będę przy kompie to postaram się wkleić linka do tej strony.

Opublikowano

Champso jest oceniany różnie ale co do 18" to znalazłem jakieś źródło w necie o tym mówiące ale nie była to ekstraklasa ;). Ad Konings wskazuje, że ryba ma max. 40 cm a Andreas Spreinat 30 cm. Co do maksymalnej długości ryb oczywiście można polemizować bo np czy maksymalna długością szczupaka jest wędkarski rekord polski ( około 130 cm ) czy może Niemiec ( 150 cm ) czy poza rekordowe wielkie szczupaki, które występują w większej ilości mające około 110-120 cm ? Rekordzista jest przecież jeden i dlaczego akurat ma być u crav-a :mrgreen:.

Co do porównania, to gdybym miał być z Gesllerową na wolność i to sam zamknął bym się w celi i żył chlebie i wodzie ;)

Opublikowano

Tak na marginesie to osobiście jestem wdzięczny, że predatoroluby zdecydowali się na hodowlę tych ryb. Dzięki nim wiemy o nich znacznie więcej niż powielane opisy na wielu stronach nie zawsze mające poparcie w praktyce. Choćby to że akwariach w rosną znacznie wolniej niż mbuniaki.

Opublikowano

Oczywiście też jestem zwolennikiem ich pielęgnacji, oni pozwalają rozszerzyć wiedze o tych rybach no i o tym jak duże akwarium można postawić nawet w bloku :).

Opublikowano
Choćby to że akwariach w rosną znacznie wolniej niż mbuniaki.

Dokładnie, bzdura nie raz powielana. W grudniu przyjechały do mnie b. atritaeniatus 9,5cm teraz maja lekko 12cm ;-)

Opublikowano

Chyba nie bzdura, na razie rosną szybko ale to za pewne efekt poprawienia się warunków zarówno pokarmowych jak i wodnych. Ryby po prostu odbiły i urosły o te w przybliżeniu 25% czyli tyłka nie urywa ;) to tak jakby 4 cm saulosi w ciągu 2 miesięcy urosły o 1 cm :D. Poza tym za jakiś czas wyhamują. Moje mbuniaki w 2 lata osiągnęły 95% swojej długości a w pozostałych 4-5 latach 5%. Jeśli w ciągu następnego 1,5 roku ( swoje miałem od urodzenia ( więc trzeba te 4 miesiące odliczyć ) Twoje buccki będą miały 95% długości ciała to wtedy będziesz mógł napisać to co piszesz teraz :D.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.