Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam może głupie pytanie, ale wolę się upewnić.przed zakupami. JemioloSeba, napisałeś, że zasilacz 24w wystarczy na w sumie 22 moduły. W specyfikacji mają one 1.44w, a zasilacz powinien mieć spory zapas. Jak to liczyć? Boję się że na planowaną przeze mnie liczbę modułów ten zasilacz będzie za słaby. Planuję w sumie około 25 modułów 3 diodowych.

Opublikowano

Nie w sumie. Może źle to ująłem i źle zrozumiałeś. Albo 8 5630 albo 14 RGB.

Mimo wszystko polecam Ci kupić 2 zasilacze aby mieć osobno RGB a osobno 5630.

Podaj link do modułów, które planujesz kupić.

Liczysz prosto 1,44W x 25 = 36W - zasilacz musisz kupić powyżej 40W.

Opublikowano
Ja planuję tego typu białe, niebieskie i czerwone:

http://polskiled.com.pl/mobile/pl/p/Modul-GOQ-SAMSUNG-3xLED-150-stopni-Niebieski/728

Natomiast chcę wszystko na jednym zasilaczu, bo całość będzie sterowana sterownikiem tc420. Dzięki za wyjaśnienie:)

wgrywam filmik właśnie na YouTube , to za jakieś pół godzinki zobaczysz jak mniej więcej działają te moduły ze sterownikiem TC420 :)

Opublikowano

U siebie mam 12 szt białych, 6 niebieskich, 4 czerwone. Wszystko na sterowniku Conrad i praktycznie brak ograniczeń z ustawieniem który kolor, jak mocno i o której godzinie ma świecić.

polecam stosowanie modułów zamiast RGB.Oczywiście to tylko moje zdanie.

Opublikowano

No raczej nie ma. Albo kup białe + Rgb albo białe, niebieskie i czerwone i do tych dwóch ostatnich kup sciemniacze. Ja jednak polecam Rgb + białe bo zdecydowanie mniej modułów na belce a barwa pięknie wymieszana. Przy osobnych czerwonych i niebieskich musisz chwilę pokombinować z ustawieniem modułów aby ryby były wszędzie równo oświetlone.

Opublikowano

wszystko ma swoje plusy i minusy przy ledach .... prawda jest taka, że jak chce się mieć duże pole manewru światłem i równomiernie oświetlenie jakiegoś obszaru, to trzeba mieć dużo modułów, czy to RGB , czy w pojedynczych kolorach, żeby kolory się miksowały już przed taflą wody, inaczej rybki będą wpływały z jednej barwy w drugą zmieniając swoje kolory...czym mniej modułów , tym gorzej.... jasne , że większe koszta, ale i tak wychodzi taniej , i lepiej, niż przy świetlówkach :)

Opublikowano

Białych o ile będą to 5630 to wystarczy aż nadto. Co do Rgb to lepiej 10 ale 4 diodowe. Ja na 150x50x60 mam 4 białe 5630 poczwórne i 8 Rgb poczwórne. Jest fajnie jasno z lekkim zapasem.