Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowicze mam problem z no2 w akwarium.Akwarium około 220l postawiłem jakieś 2 i pol tyg temu, dodam iż posiadam akwarium towarzyskie z którego przepompowałem około 70l wody na start, filtr tez został zalany woda z drugiego akwarium dodatkowo safe start w płynie do filtra filtr kubełkowy eheim pro 3 do akwarium 400litrow 1050l/h , dodatkowo założyłem jakiś dwa dni temu filtr juwel 600l/h wewnętrzny gruba gąbka plus wata. Podmiana wody za bardzo nie pomaga poziom no2 utrzymuje sie na poziomie 0.7 do 0.9 g/l myślę o dolaniu jakieś chemii np sera nitrivec rybki wpuściłem po okolu 2 tyg po seri testów które były w normie i raczej stabilne obsada 6 pyszczakow Labidochromis caeruleus oraz 6 Psedotropheus socolofi dwa fossorochromis rostratus co radzicie dzieki za pomoc

Opublikowano
Podmiana wody za bardzo nie pomaga poziom no2 utrzymuje sie na poziomie 0.7 do 0.9 g/l myślę o dolaniu jakieś chemii np sera nitrivec rybki wpuściłem po okolu 2 tyg po seri testów które były w normie i raczej stabilne obsada 6 pyszczakow Labidochromis caeruleus oraz 6 Psedotropheus socolofi dwa fossorochromis rostratus co radzicie dzieki za pomoc

To znaczy, że cykl azotowy nawet dobrze nie ruszył po tych 2 tygodniach. Prawdopodobnie bakterie nie miały pożywienia więc cykl nie mógł ruszyć. Dołożyłeś rybki, które zaczęły "produkować" papu dla bakterii i ruszył dopiero pierwszy etap cyklu azotowego czyli przerabianie amoniaku na NO2.

Tak jak napisał eljot wlej sporą ilość bakterii bez pożywki. Przy regularnych podmianach w celu zbicie NO2 po 2 tygodniach sytuacja powinna się unormować.

Jest to przestroga dla innych, że 2 tygodnie to może być stanowczo za mało aby zbiornik dojrzał do przyjęcia nowych lokatorów.

Opublikowano

po podmianach powinien następować spadek no2, jak jest u ciebie?

jakie no2 masz w kranie?