Galaxian55 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor #11 Opublikowano 10 Lutego 2015 Testy robię ogólne paskami jbl a do no2 i no3 mam kropelkowe tetry bo są dokładniejsze
piterf Opublikowano 10 Lutego 2015 #12 Opublikowano 10 Lutego 2015 Paskowe od razu bym się pozbył. Co do tetry nie znam , nie używałem jednak spróbowałbym zakupić inne testy i jeszcze raz wykonać pomiary.
Galaxian55 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor #13 Opublikowano 10 Lutego 2015 pomiary są raczej dobre bo w drugim akwarium pokazują dobry poziom poniżej 0.3 na litr i dwa są identyczne
eljot Opublikowano 10 Lutego 2015 #14 Opublikowano 10 Lutego 2015 Jeśli w kranowicie nie ma No2 to każda podmiana powinna zmniejszać ilość no2 w baniaku. Podaj jakich testów używasz. Nie wiem czy to wina testów ale podmiany w niewielki sposób zbijają NO2 w porównaniu np. z tym jak spada NO3. Też miałem kiepski start przy zmianie biotopu;) i podmiany szału nie robiły. Prawdopodobnie chodzi poziom stężeń, i szybkość produkcji jednego i drugiego.
yaro Opublikowano 11 Lutego 2015 #15 Opublikowano 11 Lutego 2015 W niewielki, bo i stężenie NO2 jest dużo mniejsze niż NO3, jednak podmienianie wody o słabych parametrach na taka samą, w ogóle nie spowoduje żadnych zmian. W innym akwarium NO2 wynosi 0,3 ? - to raczej też słabo. A jak się zachowują ryby? Bo jeżeli wśród nich nie ma niepożądanych zachowań, to nie panikował bym i czekał na zamknięcie się cyklu azotowego. Nie szalał bym z podmiankami a tylko obserwował ryby i parametry, nie przekarmiał ich a przy 10% co tygodniowych podmianach dokładnie odmulał bym dno.
eljot Opublikowano 11 Lutego 2015 #16 Opublikowano 11 Lutego 2015 W innym akwarium NO2 wynosi 0,3 ? - to raczej też słabo. Jarek poniżej 0,3, test tetry nie mierzy niższych wartości.
yaro Opublikowano 12 Lutego 2015 #17 Opublikowano 12 Lutego 2015 no to słabo myślałem że 0,3 a powinno być niewykrywalne.
Rekomendowane odpowiedzi