GOLUMN Opublikowano 14 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Proszę o opinię filtrów Aquael UNIMAX 500 i JBL e1501. Bardzo zależy mi na opinii osób,które jeden z wymienionych filtrów mają w swoim akwarium. U mnie mają pracować w akwarium 260l. Co możecie o nich powiedzieć?W jakim akwarium pracują?Jak z filtracją?
MatiK Opublikowano 14 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Ja posiadam JBLa, pracuje w akwarium 300L, jestem bardzo zadowolony z kultury pracy jak i efektywności, z biologią wszystko w porządku, z cyrkulacją też bardzo dobrze daje sobie radę (wespół z Aquaelem oczywiście)
r3b Opublikowano 14 Stycznia 2015 #3 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Ja również postawiłem na JBL. Jest sporo tańszy, zużywa mniej prądu, a w moich 200l nic już więcej nie miesza wody, a i tak ryby nie są w stanie ustać w miejscu;) Myślę, że na 260l unimax 500 to zdecydowanie przesadzona filtracja.
adam17123 Opublikowano 14 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zdecydowanie uni Produkowany w Polsce.Ma więcej miejsca na wkłady filtracyjne i można wrzucić do niego grzałkę,świetny dostęp do części zamiennych i brak problemów z reklamacjami, choć te zdarzają się bardzo rzadko.Dwa wejścia i wyjścia.
eljot Opublikowano 14 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Też wybrałbym Unimax'a. Mniejszy model pracuje u mnie już ponad 5 lat, ostatnio wymieniłem wirnik bo stary się już trochę wytarł i zaczął burczeć - koszt kilkanaście złotych.
luk5007 Opublikowano 14 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Witam, kolego przy jednym jak i przy drugim filtrze w 260 masz lekki zapas. Za unimaxem przemawia większa pojemność wkładów, dwa zasysy dwa powroty i chyba ciut większy przepływ. Za JBL mniejszy pobór prądu. Osobiście wybrał bym raczej unimaxa, przy dobrym ustawieniu zasysów i powrotów powinno się udać osiągnąć dobrą cyrkulację, oraz być może pozbyć filtra wewnętrznego. Wszystko jednak zależy od wystroju i wielkości obsady. Jak wiemy każdy zbiornik rządzi się swoimi prawami, więc trudno o jeden skuteczny przepis.
GOLUMN Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor #7 Opublikowano 15 Stycznia 2015 O JBL czytałem,że na plus mniejszy pobór prądu a na minus,podobno źle zbiera.
r3b Opublikowano 15 Stycznia 2015 #8 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Źle zbiera? Zasys to zasys... Jak ustawisz prawidłowy obieg wody to zbierze wszystko... U mnie jest czyściutko.
GOLUMN Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor #9 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Źle zbiera? Zasys to zasys... Jak ustawisz prawidłowy obieg wody to zbierze wszystko... U mnie jest czyściutko. No to mi teraz do myślenia dałeś.
r3b Opublikowano 15 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 15 Stycznia 2015 No to mi teraz do myślenia dałeś. Może mój wątek Ci pomoże... http://forum.klub-malawi.pl/tetra-ex1200-plus-jbl-e1501-greenline-p300472.html#post300472 Zrobiłem w tym zestawieniu tylko jeden mały bład, JBL e1501 ma 4 kosze, czyli w sumie jeszcze większą przewagę punktową by miał.
Rekomendowane odpowiedzi