Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o opinię filtrów Aquael UNIMAX 500 i JBL e1501.

Bardzo zależy mi na opinii osób,które jeden z wymienionych filtrów mają w swoim akwarium.

U mnie mają pracować w akwarium 260l.

Co możecie o nich powiedzieć?W jakim akwarium pracują?Jak z filtracją?

Opublikowano

Ja posiadam JBLa, pracuje w akwarium 300L, jestem bardzo zadowolony z kultury pracy jak i efektywności, z biologią wszystko w porządku, z cyrkulacją też bardzo dobrze daje sobie radę (wespół z Aquaelem oczywiście)

Opublikowano

Ja również postawiłem na JBL. Jest sporo tańszy, zużywa mniej prądu, a w moich 200l nic już więcej nie miesza wody, a i tak ryby nie są w stanie ustać w miejscu;) Myślę, że na 260l unimax 500 to zdecydowanie przesadzona filtracja.

Opublikowano

Zdecydowanie uni ;) Produkowany w Polsce.Ma więcej miejsca na wkłady filtracyjne i można wrzucić do niego grzałkę,świetny dostęp do części zamiennych i brak problemów z reklamacjami, choć te zdarzają się bardzo rzadko.Dwa wejścia i wyjścia.

Opublikowano

Też wybrałbym Unimax'a. Mniejszy model pracuje u mnie już ponad 5 lat, ostatnio wymieniłem wirnik bo stary się już trochę wytarł i zaczął burczeć - koszt kilkanaście złotych.

Opublikowano

Witam, kolego przy jednym jak i przy drugim filtrze w 260 masz lekki zapas. Za unimaxem przemawia większa pojemność wkładów, dwa zasysy dwa powroty i chyba ciut większy przepływ. Za JBL mniejszy pobór prądu. Osobiście wybrał bym raczej unimaxa, przy dobrym ustawieniu zasysów i powrotów powinno się udać osiągnąć dobrą cyrkulację, oraz być może pozbyć filtra wewnętrznego. Wszystko jednak zależy od wystroju i wielkości obsady. Jak wiemy każdy zbiornik rządzi się swoimi prawami, więc trudno o jeden skuteczny przepis.

Opublikowano

Źle zbiera? :) Zasys to zasys... Jak ustawisz prawidłowy obieg wody to zbierze wszystko...

U mnie jest czyściutko.

Opublikowano
Źle zbiera? :) Zasys to zasys... Jak ustawisz prawidłowy obieg wody to zbierze wszystko...

U mnie jest czyściutko.

No to mi teraz do myślenia dałeś.