Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jestem początkujący na tym forum, jest to również mój pierwszy baniak z malawi także pewnie nie raz będę szukał tu pomocy:

120x40x63 260 ltr.

filtr wewnętrzny Aquael Turbo 1500

filtr zewnętrzny Aquael UNIMAX 500 z lampą UV

2 belki LED po 24 W

3 x niebieskie moon light

Obsada (same maluchy do późniejszej redukcji lub przeprowadzki do drugiego baniaka):

- MELANOCHROMIS AURATUS 7 SZTUK

- MELANOCHROMIS CYANEORHABDOS - MAINGANO 7 SZTUK

- PSEUDOTROPHEUS ACEI NGARA WHITE TAIL 7 SZTUK

- PSEUDOTROPHEUS DEMASONI 7 SZTUK

- PSEUDOTROPHEUS SAULOSI (nie Coral) 7 SZTUK

- CYRTOCARA MOORII "DELFINKI" 7 SZTUK

- LABIDOCHROMIS CAERULEUS 6 SZTUK

Opublikowano

wszystko brane u jednego hodowcy, nie w sklepie zobaczymy jak podrosną i będzie można wydzielić haremy to będę myślał w jakim układzie je podzielić. Póki co wszystko jest ok i nic sobie n ie robią

Opublikowano

Masz w baniaku prawie 50 ryb, nic dziwnego, że nic sobie nie robią, po prostu są na maksa zdezorientowane :D Jeśli "hodowca" wiedział do jakiego akwarium kupujesz ryby to jest zwykłym naciągaczem i tyle. Labidochromis Caeruleus nie powinien być trzymany z Pseudotropheus Demasoni ze względu na preferencje żywieniowe, to po 1. Po 2 Cyrtocara Moori jest stanowczo za duża do tego zbiornika. Po 3 proponowałbym maksymalnie 3 gatunki... Poczytaj sobie proszę wszystko z tego linka http://forum.klub-malawi.pl/faq.php, mam nadzieję, że Ci pomoże.

Opublikowano

wiem i czytałem, docelowo planuję rozbić obsadę na dwa zbiorniki a co do ilości (przerybienia) zbiornika to ile ludzi tyle opinii rozmawiałem osobiście z kilkoma hodowcami i wszyscy mają podobne zdanie. Póki co są małe, jak podrosną to pomyślę jak je rozdzielić :)

Opublikowano
a co do ilości (przerybienia) zbiornika to ile ludzi tyle opinii rozmawiałem osobiście z kilkoma hodowcami i wszyscy mają podobne zdanie. Póki co są małe, jak podrosną to pomyślę jak je rozdzielić :)

Na tym forum opinia jest raczej jedna i nie jest ona zachęcająca do takich działań, a hodowcy o jakich mówisz to raczej zwykli sprzedawcy w takim wypadku... Co do podziału, jak duży masz ten drugi zbiornik?

Opublikowano
... a co do ilości (przerybienia) zbiornika to ile ludzi tyle opinii rozmawiałem osobiście z kilkoma hodowcami i wszyscy mają podobne zdanie...

Zdanie takie, żeby pchać do akwarium ile wlezie ryb.

Z charakterystyki zbiornika widzę, że masz Aquael Glossy 120, rozpatruj ten zbiornik jako zwykłą 240l, gdyż te dodatkowe 20l masz u góry zbiornika, czyli w miejscu które totalnie nie interesuje większości gatunków Mbuna.

A że tak zapytam jeszcze z innej strony... Kiedy akwarium zostało zalane?