Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam! Ostatnio dostrzegłem w moim akwa małego ślimaczka po kilku dniach było ich już kilka próbowałem je odławiać ale to walka z wiatrakami teraz jest ich mnustwo nawet w filtrach.Cz ktoś mógłby mi doradzić jak znimi mam walczyć bo przeciesz zjedzą mi wszystkie rośliny.

Posted

Jeśli masz już spore ryby to ogranicz karmienie, same sobie poradzą ze ślimakami. Moje pyśki lubią ślimaki, a jak czasem któryś "przypadkiem" ulegnie zmiażdżeniu to nawet maluchy się nim zajadają.

A co do roślin ... jeśli ślimaki ci ich nie zjedzą to i tak zagłuszą je glony. A u siebie zauważyłem że ślimaki wolą glony z liści zbierać niż same liście.

Posted

cezar - slimaki glonow to tak nie zabardzo - jesli zostaje za nii sciezka to raczej tylko dlatego ze robia sobie przesieke :P

ale i roslin slimaki nie jedza gwoli wyjasnienia - najbezpieczniej zwalczac slimaki jest wybierac je i ograniczyc karmienie - nudne, zmudne ale najbardziej bezpieczne

Posted
cezar - slimaki glonow to tak nie zabardzo - jesli zostaje za nii sciezka to raczej tylko dlatego ze robia sobie przesieke :P

ale i roslin slimaki nie jedza gwoli wyjasnienia

np. błotniarka :wink:

Posted

O, a w encyklopedii Larousse wyraźnie pisze, że zatoczki ślicznie

czyszczą liście roślin z glonów. Jest nawet foto, jak zatoczek

serwisuje anubiasa :-)

A co do zżerania roślin - małe gatunki (wielkości świdrów czy

zatoczków) tu chyba raczej roślin nie papają?

U mnie zatoczki (prawdopodobnie) przez dłuższy czas ładnie

czyściły nurzaniec, aż ryby dorosły, i teraz zatoczka nie uświadczę.

Za to nurzaniec zarasta, krasnorostami chyba.

Posted

Adi - przesiekę czy nie, czyszczą anubiasom liście raz przy razie. Mowa oczywiście o zatoczkach, bo świderki to się kitrają w piasku i na liściach ich jeszcze nie widziałem

• 1 year later...
Posted

Czytalem o tym z pol roku temu. Wcinaja az milo. Znajomy kupil 3 sztuki za 90zl !! ze 3 ms temu. Mowil ,ze wycielo 50% swiderkow... Jak ktos ma problem, czemu nie...