yogi185 Opublikowano 22 Września 2007 #1 Opublikowano 22 Września 2007 Witam! Ostatnio dostrzegłem w moim akwa małego ślimaczka po kilku dniach było ich już kilka próbowałem je odławiać ale to walka z wiatrakami teraz jest ich mnustwo nawet w filtrach.Cz ktoś mógłby mi doradzić jak znimi mam walczyć bo przeciesz zjedzą mi wszystkie rośliny.
cezarix Opublikowano 22 Września 2007 #2 Opublikowano 22 Września 2007 Jeśli masz już spore ryby to ogranicz karmienie, same sobie poradzą ze ślimakami. Moje pyśki lubią ślimaki, a jak czasem któryś "przypadkiem" ulegnie zmiażdżeniu to nawet maluchy się nim zajadają. A co do roślin ... jeśli ślimaki ci ich nie zjedzą to i tak zagłuszą je glony. A u siebie zauważyłem że ślimaki wolą glony z liści zbierać niż same liście.
aditu Opublikowano 22 Września 2007 #3 Opublikowano 22 Września 2007 cezar - slimaki glonow to tak nie zabardzo - jesli zostaje za nii sciezka to raczej tylko dlatego ze robia sobie przesieke ale i roslin slimaki nie jedza gwoli wyjasnienia - najbezpieczniej zwalczac slimaki jest wybierac je i ograniczyc karmienie - nudne, zmudne ale najbardziej bezpieczne
snocho Opublikowano 22 Września 2007 #4 Opublikowano 22 Września 2007 cezar - slimaki glonow to tak nie zabardzo - jesli zostaje za nii sciezka to raczej tylko dlatego ze robia sobie przesieke ale i roslin slimaki nie jedza gwoli wyjasnienia np. błotniarka
aditu Opublikowano 22 Września 2007 #5 Opublikowano 22 Września 2007 to sa sporadyczne wypadki, a w akwariach zazwyczaj wystepuja zatoczki i swiderki
milc Opublikowano 22 Września 2007 #6 Opublikowano 22 Września 2007 O, a w encyklopedii Larousse wyraźnie pisze, że zatoczki ślicznie czyszczą liście roślin z glonów. Jest nawet foto, jak zatoczek serwisuje anubiasa :-) A co do zżerania roślin - małe gatunki (wielkości świdrów czy zatoczków) tu chyba raczej roślin nie papają? U mnie zatoczki (prawdopodobnie) przez dłuższy czas ładnie czyściły nurzaniec, aż ryby dorosły, i teraz zatoczka nie uświadczę. Za to nurzaniec zarasta, krasnorostami chyba.
cezarix Opublikowano 22 Września 2007 #7 Opublikowano 22 Września 2007 Adi - przesiekę czy nie, czyszczą anubiasom liście raz przy razie. Mowa oczywiście o zatoczkach, bo świderki to się kitrają w piasku i na liściach ich jeszcze nie widziałem
knocker Opublikowano 16 Października 2008 #8 Opublikowano 16 Października 2008 http://allegro.pl/item461319068_masz_do ... elena.html Coś takiego mi się w oczy rzuciło nie wiem czy działa ale fajne
mutra Opublikowano 17 Października 2008 #9 Opublikowano 17 Października 2008 Ciekawa sprawa, pierwszy raz sie spotkałem z czymś takim
sabotage Opublikowano 17 Października 2008 #10 Opublikowano 17 Października 2008 Czytalem o tym z pol roku temu. Wcinaja az milo. Znajomy kupil 3 sztuki za 90zl !! ze 3 ms temu. Mowil ,ze wycielo 50% swiderkow... Jak ktos ma problem, czemu nie...
Rekomendowane odpowiedzi