Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Maingano to jednak ryba terytorialna (w moim wypadku nawet bardzo).

Hmm, tak jak pisałem wszystko zależy od sytuacji w akwarium, u mnie maingano nie wykazuje żadnej terytorialności. Nie obejmuje swojego rewiru, jest dosłownie wszędzie i wyciera się tam gdzie akurat naszły ją chęci ;-). Jednak jest to ryba bardzo urokliwa i kupując porządne ryby z dobrej hodowli , odwdzięczą się przepięknymi kolorami.

Opublikowano

Dziękuję za sprawną i szybką odpowiedź ^^ czyli rdzawy powinien być idealny, bo w proponowanych obsadach tu na form do tego zestawienia napisany jest jeszcze Melanochromis cyanorhabdos 1+2 w zestawieniu 1+2 tyle, że właśnie wolałbym coś innego. A jeszcze spytam Labidochromis sp."perlmutt" by dał radę, ponieważ jeden z kolegów zaproponował jeszcze takiego osobnika ;)?

Opublikowano

Stasiu, a u mnie np. Maingano wybił od sierpnia (wtedy wpuściłem ryby do zbiornika) 5 pobratymców i cały czas gania pozostałą dwójkę, także tak jak piszesz, wszystko zależy od charakteru danej ryby... ;) Wydaje mi się, że Sprengerae będzie idealnym środkiem, jest urokliwy i przy tym mało terytorialny, co do Perlmutta to rybka jest bardzo ładna, ale spokojem też nie grzeszy więc do Twoich dwóch, mało spokojnych gatunków, raczej bym odradzał bo będziesz miał ciągłe przepychanki.

Opublikowano
A jeszcze spytam Labidochromis sp."perlmutt" by dał radę, ponieważ jeden z kolegów zaproponował jeszcze takiego osobnika ?

Oczywiście dałby radę z pozostałymi msobo i mpanga .

A może spodoba się Labidochromis nkhata bay

Opublikowano
Stasiu, a u mnie np. Maingano wybił od sierpnia (wtedy wpuściłem ryby do zbiornika) 5 pobratymców i cały czas gania pozostałą dwójkę, także tak jak piszesz, wszystko zależy od charakteru danej ryby...

U mnie było to samo. Jak skończyły się samce to wziął się za samice :). A jego rewir to było połowa akwarium (240l). Przez cały dzień potrafił przekopać połowę akwarium i usypać górkę prawię na połowę wysokości akwarium.

Opublikowano

Widzę, że wywołałem burzę stwierdzeniem, że rdzawy zamiast maingano. Bo z rdzawym będzie spokojniej. Mam różne doświadczenia z maingano, ale Panowie o maingano możemy napisać dużo w tym wątku http://forum.klub-malawi.pl/melanochromis-cyaneorhabdos-maingano-opis-spostrzezenia-hodowcy-t20725.html. Gdzie zapraszam, a teraz pomóżmy koledze dobrać trzeci gatunek

• Dziękuję 1
Opublikowano
A może spodoba się Labidochromis nkhata bay

O właśnie bardzo ładna rybcia , ewentualnie jak chcesz można jeszcze innego labidochromisa podobny to w/w ale ma śliczne pionowe pasy jest to labidochromis Lundo island