Sebolnari Opublikowano 8 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Witam wszystkich chciałbym się was poradzić jaki wybrać trzeci gatunek do obsady. -Pseudotropheus Elongatus Mphanga -Metrialima sp. "msobo" Magunga -? Chodzi o gatunek zróżnicowany kolorystycznie a zarazem pasujący żywieniowo. Z góry dziękuje za pomoc Akwarium 240l (120x40x50)
Mortis Opublikowano 8 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Masz już już dwa gatunki dosyć agresywne i urosną spore więc trzeciego bym już Ci nie polecał ze względu na zbyt małe akwarium.
stan Opublikowano 8 Stycznia 2015 #3 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Ja bym zaproponował jednak jako trzeci gatunek p. maingano w ilości 5szt. Bardzo ładnie będzie się komponował z żółtymi magungami. Żywieniowo też będzie ok.
Slawek-meszek Opublikowano 8 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Osobiście dodałbym Iodotropheus sprengerae - rdzawy. Będzie na pewno spokojniej
stan Opublikowano 8 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Rdzawy też fajne rozwiązanie, kolega musi teraz tylko rozważyć czy chce wicej niebieskiego czy brązowego. A maingano jak dla mnie to spokojna ryba której reszta obsady nie wadzi i raczej nie zaczepia jej , także spokój i tak powinien być. No bo tego nikt Ci w 100% nie za gwarantuje, ta sama obsada w dwóch różnych zbiornikach może inaczej się zachowywać.
adam17123 Opublikowano 8 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 8 Stycznia 2015 No to Ja bardziej w standardowy gat.-Saulosi lub odmianę coral .
Slawek-meszek Opublikowano 8 Stycznia 2015 #7 Opublikowano 8 Stycznia 2015 No to Ja bardziej w standardowy gat.-Saulosi lub odmianę coral . Dla mnie będzie za żółtawo. Samice M msobo Magunga pomaraczowe a samiczki saulosi troszkę podobne. Tak więc, po co dublować dwa podobne kolory
Rafal.K2 Opublikowano 8 Stycznia 2015 #8 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Saulosi raczej kiepski pomysł. Samice Saulosi przy samicach Magungi nie będą widoczne a samce Saulosi przy samcach Mphangi mogą mieć problem. Raczej celował bym w ryby nie terytorialne i o odmiennej kolorystyce. Rdzawy jest idealny. Może Perlmutt? Edit: Spóźniłem się
adam17123 Opublikowano 8 Stycznia 2015 #9 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dla mnie będzie za żółtawo. Samice M msobo Magunga pomaraczowe a samiczki saulosi troszkę podobne. Tak więc, po co dublować dwa podobne kolory Racja mogłoby dojść do niespodzianek mój błąd nawet z coral byłoby słabo.
marcin1ja1 Opublikowano 8 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Ja również skłaniałbym się do tzw. rdzawego niż do maingano. Maingano to jednak ryba terytorialna (w moim wypadku nawet bardzo). Rdzawy dobrze wkomponuje się jeżeli chodzi o agresywność i kolor w Twoją obsadę. Rdzawy ma na tyle oryginalny kolor, że zazwyczaj samce z innego gatunku nie zwracają na niego zbytnio uwagi.
Rekomendowane odpowiedzi