Skocz do zawartości

odmiana słowa RYBA i inne trudności języka polskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze było by też tu dodać słowo "hodowca" i jego odmiany czyli:

Kto, co - hodowca, hodowcy

Komu, czemu - hodowcy, hodowcom

Kogo, czego - hodowcy, hodowców

Z kim, z czym - z hodowcą, z hodowcami

Opublikowano

Razi, też w oczy wyrażenie "póki co", jest to poprawnie napisane. A na forum często gęsto pisze się "puki co". Wiem, że edytor pisowni nie pokazuje nic, gdyż według niego jest wszystko ok.

A druga sprawa, to pisownia "Malawi" z małej litery.

Malawi jest to nazwa własna, którą zawsze piszemy z dużej litery.

Opublikowano
Razi, też w oczy wyrażenie "póki co", jest to poprawnie napisane. A na forum często gęsto pisze się "puki co". Wiem, że edytor pisowni nie pokazuje nic, gdyż według niego jest wszystko ok.

A druga sprawa, to pisownia "Malawi" z małej litery.

Malawi jest to nazwa własna, którą zawsze piszemy z dużej litery.

A co do słowa "Malawi" to właśnie mam problem jak zakwalifikować skrót myślowy "malawi", jako zbiornik z biotopem Malawi. Często piszemy, że (przykład) "moje malawi to i tamto". Wydaje mi się, że w tym przypadku dozwolone jest użycie małej litery, gdyż tutaj nie odnosimy się do jeziora tylko do akwarium, w którym mamy biotop jeziora Malawi. Ciężka sprawa i chyba zdecyduję się pogadać o tym ze znajomą nauczycielką języka polskiego.

Opublikowano

Fakt, że to nie forum polonistyczne ale fajnie by było gdyby ludzie dawali jeść rybom nie "rybą", bo to na prawdę kłuje w oczy... ;] Stary beton, twardy beton :D:D

PS. mimo, że temat ten powstał zmian na forum nie zauważyłem...,szkoda... ;)

Opublikowano

Jeśli mogę coś dodać od siebie, to uważam, że powinniśmy zwracać uwagę na poprawność językową w postach, na przykład poprzez zacytowanie błędnie napisanego słowa i umieszczenie poprawionego gdyż to forum czyta sporo młodych osób i potem uczą się niepoprawnej odmiany bądź pisania z błędami.

Opublikowano
Fakt, że to nie forum polonistyczne ale fajnie by było gdyby ludzie dawali jeść rybom nie "rybą", bo to na prawdę kłuje w oczy... ;]

Kolego, wyraz, a konkretnie partykułę "naprawdę" pisze się razem :)

Opublikowano
Jeśli mogę coś dodać od siebie, to uważam, że powinniśmy zwracać uwagę na poprawność językową w postach, na przykład poprzez zacytowanie błędnie napisanego słowa i umieszczenie poprawionego

Już widzę to polowanie i tylko polowanie na błędy. A przy okazji nabijanie postów, bo to będą tylko takie posty z wytkniętym błędem .

Poprawianie błędów na forum należy do moderatora. Tak było i tak jest po dzień dzisiejszy.