Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kaszub - sorry za pomylenie pojęć - myślałem, że piszesz 'pył kwarcowy' w sensie pejoratywnego określenia piasku kwarcowego białego. małe nieporozumienie - zwracam honor.

Ja u siebie problem ewentualnych kłopotów z zacieraniem sprzętu poprzez stosowanie piasku drobnej frakcji rozwiązalem poprzez zastosowanie komina, w którym mam ukryty sprzęt. Jest on odizolowany od piasku, więc któryś z pyśków musiałby umyślnie mi go sypać w komin i na filtr by się zatarł.

Cena jest argumentem przeciw białemu piaskowi akwarystycznemu. Ale to zależy, jaki efekt chce się uzyskać i ile jesteśmy w stanie poświęcić kasy na realizację wizji. Mnie kontrast czarno-biały się podoba (Czester nie zgadzam sie w tym punkcie z Tobą), niemniej przyznaję, że widziałem fajowe baniaczki z żółtym i szarym piaskiem budowlanym. Wszystko zależy od realizacji całego wystroju.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak na marginesie dyskusji

1. Firma SeaChem produkuje specjalne podłoża do Malawi i... nie są białe, ani kwarcowe.

2. Nie widziałam na żadnym filmie/zdjęciu wykonanym in situ białego piasku kwarcowego.

W kwestii estetycznej mówie gromkie NIE bialemu piaseczkowi i wapieniowi filipińskiemu w Malawi/Tandze etc.

W kwestii technicznej to poza estremum w postaci pyłów kwarcowego i marmurowego rybkom jest rybka czy wrzucimy do środka bazalt importowany z Malawi czy krasnala i cegłę dziurawkę.

Opublikowano
1. Firma SeaChem produkuje specjalne podłoża do Malawi i... nie są białe, ani kwarcowe.

Się im przyjrzałem, i nie bardzo widzę, co w nich jest "do Malawi".

Mówisz o tym: http://www.seachem.com/products/product_pages/Onyx%20Sand.html ?

Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to że to podłoże uwalnia CO2, czyli wspomaga wzrost roślin w akwariach ubogich w CO2 (jak typowe malawijskie akwarium z wysokim KH/pH).

Opublikowano
Tak na marginesie dyskusji

W kwestii estetycznej mówie gromkie NIE bialemu piaseczkowi i wapieniowi filipińskiemu w Malawi/Tandze etc.

W kwestii technicznej to poza estremum w postaci pyłów kwarcowego i marmurowego rybkom jest rybka czy wrzucimy do środka bazalt importowany z Malawi czy krasnala i cegłę dziurawkę.

Wolno Ci wypowiedzieć gromkie NIE, ale o gustach raczej non disputantum bo to grząski teren i w tym wątku chyba też ma to drugorzędne znaczenie. Na marginesie stworzonego przez Mjunszajn marginesu dyskusji dodam, że podzielam natomiast sprzeciw wobec wapienia filipińskiego ;)

Od strony technicznej ja też nie widzę żadnych przeciwwskazań, z zastrzeżeniem uwagi Kaszuba o pyle (czy to biały, czerwonym czy w ciapki żółte) ;)

Pozdrawiam