Skocz do zawartości

Tetra EX1200 Plus czy JBL e1501 Greenline

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem jeden bio, drugi mechaniczny, a w przypadku awarii jednego jest jeszcze ten drugi ;)

Faktem jest to, że było to akwarium roślinne. Z Malawi dopiero zaczynam i mam na razie 1 filtr e901. Przy okazji pytanie do zawodowców, czy na 240l jeden taki wystarczy, czy lepiej dostawić drugi ?

Opublikowano
Tu kolega trochę bzdury pisze, bo różnica jest i to ogromna jbl ma 3 kosze po1,9l poj.całkowita filtra 12l a unimax 4x3l pojemność całkowita filtra 18l.

Nic panowie nie pomieszałem co ma pojemność koszy do pojemności całkowitej filtra? To są chyba dwie różne sprawy

Rozwinę jeszcze tu są opisy obu filtrów na allegro poczytajcie opisy przy jbl jest tabelka unimax ma opis w tekście,

FILTR JBL CRISTALPROFI GREENLINE e901 + GRATISY (4732759450) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/47/32/75/94/4732759450@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@47/32/75/94@@AMEPARAM@@4732759450

FILTR ZEWNĘTRZNY UNIMAX 500 WKŁADY AQUAEL+ GRATIS (4781761309) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/47/81/76/13/4781761309@@AMEPARAM@@20@@AMEPARAM@@47/81/76/13@@AMEPARAM@@4781761309

Opublikowano

No to jesli JBLa 3x1,9l to w sumie ma 5,7l a producent podaje pojemnosc calkowita 12l. To gdzie jest te 6,3l? Bo chyba nie w tych przerwach pomiedzy obudowa a koszami...

Opublikowano
Jedynym plusem tetry jest to, że jest cichsza.

Mam JBL1501 i jestem zadowolony. Do dźwięku idzie się przyzwyczaić a w akwa 200l to będzie Ci mieszał że ho ho. U mnie w 240l jest skręcony, ale mam dodatkowo filtr wewnętrzny.

To ciekawe bo mojego JBL e1501 w ogóle nie słychać, może problem w zbyt dużym ograniczeniu przepływu.
Opublikowano
o to jesli JBLa 3x1,9l to w sumie ma 5,7l a producent podaje pojemnosc calkowita 12l. To gdzie jest te 6,3l? Bo chyba nie w tych przerwach pomiedzy obudowa a koszami...

Dokładnie kolego 3x1,9 to pojemność koszy czyli ile pomieszczą kosze wkładów, pojemność całkowita to pojemność wkładów razem z wodą która się zmieści w kuble. Jak może ktoś zauważył Jbl pojemność koszy prawie 6l całkowita pojemność to 12, unimax pojemność koszy 12l pojemność całkowita 18l czyli między pojemnością koszy a całkowitą wychodzi różnicy 6l czyli jak przeważnie w każdym filtrze drugie tyle.

Opublikowano

...w JBL jest jeszcze kosz kosz Combi o pojemności 2.3 co daje razem 8 litrów..A oni podają całkowitą pojemność 12 litrów...Z tego wniosek , że producent wprowadza trochę w błąd .Bo najczęściej kupującego interesuje ( pomijając inne parametry) pojemność koszy które kojarzymy z pojemnością filtra.A tu okazuje się ,że są to faktycznie dwa różne parametry.

Opublikowano

To ja juz tej matematyki filtrowej nie ogarniam. ;-) W kazdym razie czytajac Wasze opinie wybralem JBLa e1501. Do tetry nie warto doplacac, a Aquael to juz przesada do 200l. Dzieki za ta dyskusje.

Opublikowano

Andrzeju zawsze to były dwa różne parametry, producenci bardzo często podają pojemność całkowitą bo to lepiej brzmi i robi lepsze wrażenie. Ja kiedyś też myślałem że to jedno i to samo.

-- dołączony post:

Proszę bardzo, nie ma za co ;) Poza tym nie ma co ogarniać, trzeba tylko wnikliwie czytać opisy przedmiotów nawet u kilku sprzedawców. Niestety te czasami też potrafią się różnić, nawet w przypadku tego samego przedmiotu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.