Skocz do zawartości

Tetra EX1200 Plus czy JBL e1501 Greenline

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedynym plusem tetry jest to, że jest cichsza.

Mam JBL1501 i jestem zadowolony. Do dźwięku idzie się przyzwyczaić a w akwa 200l to będzie Ci mieszał że ho ho. U mnie w 240l jest skręcony, ale mam dodatkowo filtr wewnętrzny.

Opublikowano

Kolego, do 200l baniaka jeśli ma to robić tylko za biologa to z powodzeniem wystarczy jbl e901. Będziesz miał i tak lekką nad filtrację. Jeśli ma to być mech/bio to fakt weź e1501. Unimax to dobry filtr ale do twojego baniaka ciut za duży.

"..dla mnie 3 kosze a 4 nie gra żadnej roli .Ważniejsza jest pojemność filtra.."

Tu kolega trochę bzdury pisze, bo różnica jest i to ogromna jbl ma 3 kosze po1,9l poj.całkowita filtra 12l a unimax 4x3l pojemność całkowita filtra 18l.

Podobnie z poborem prądu, trzeba brać pod uwagę stosunek przepływu do zużycia a nie samo zużycie.

Opublikowano

luk5007, 4x3 to tez 12l. ;-)

W kazdym razie juz jestem prawie pewien zakupu JBL. Dzieki wszystkim za pomoc. Pewnie jeszcze o niejedna rzecz Was bede pytac.

Opublikowano
  luk5007 napisał(a):
"..dla mnie 3 kosze a 4 nie gra żadnej roli .Ważniejsza jest pojemność filtra.."

..Luk5007. Czytaj trochę ze zrozumieniem. Pisząc to nie pisałem o koszach JBL i Unimaxa i wynikających z tego różnic tylko o moim podejściu do koszy w moim filtrze . Wyrwałeś fragment zdania z kontekstu , to faktycznie tak można zrozumieć. Ale nie na tym polega chyba uczestnictwo w forum aby pisać ,że ktoś pisze bzdury tylko na rzeczowej argumentacji. I tego się trzymajmy.

Opublikowano

W każdym razie wszystkie trzy filtry maja deklarowana pojnosc wkladow filtracyjnych 12l, tak wiec to na ile koszy ta pojemnosc jest podzielona ma dosc male znaczenie.

Opublikowano
  luk5007 napisał(a):
Tu kolega trochę bzdury pisze, bo różnica jest i to ogromna jbl ma 3 kosze po1,9l poj.całkowita filtra 12l a unimax 4x3l pojemność całkowita filtra 18l.

...z matematycznych wyliczeń kolegi wynika ,że 3 kosze razy 1,9 każdy to 12litrów . A z moich 3x1.9 to 5.7 litra. Wg kolegi w Unimax jest 4 kosze razy 3 to 18 litrow .Wg mnie to 12 litrów.

Wg tabeli którą podał r3b oba filtry mają pojemność po 12 litrów .

Pytanie .czy chodzi o pojemność koszy czy filtrów?

Opublikowano

Miałem JBL e1501, jest dobrym filtrem, ale potrafi zrobić niemały wir w baniaku, ma siłę ciągu ;) Ostatecznie filtr sprzedałem, a kupiłem w jego miejsce 2 filtry e901 oczywiście JBL'a.

Osobiście polecam kubełki JBL, są ciche i łatwe w czyszczeniu.